Sari la conținut

Cristian Oancea, despre decizia CCR: „Măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”. Recomandările medicului privind purtarea măștii

Cristian Oancea, despre decizia CCR: „Măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”. Recomandările medicului privind purtarea măștii.

Curtea Constituţională a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Cristian Oancea, despre decizia CCR: „Măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”.

Mai mulți specialiști au avut reacții după decizia CCR. Prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumoftiziolog, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, spune că decizia CCR privind neconstituţionalitatea OUG privind masca de protecţie în spaţiile publice, este o „măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”.

„Acest val, deşi este pe pantă descendentă, încă nu a trecut. Există riscul, dacă nu ne protejăm noi înşine, în primul rând, ca în loc de o săptămână două, să dureze mai mult. Noi recomandăm purtarea măştii în spaţii închise, în zonele aglomerate”,

(…) Cumva, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el. Avem acum şi medicină curativă şi medicină preventivă avem şi vaccinurile şi aceşti anticorpi care reuşesc să prevină formele severe.

Trebuie să repornim şi economia şi turismul şi şcolile. Nu putem să stăm închişi în casă până dispare virusul, pentru că virusul nu o să dispară, o să mai auzim de el mulţi ani de acum încolo, dar aceste valuri pandemice, sperăm că acesta să fie ultimul val”, a declarat Cristian oancea, potrivit news.ro.

Recomandările medicului privind purtarea măștii

Dr. Oancea a atras atenţia că tulpini ale virusului „o să mai fie, şi mutaţii, dar conform duratei de viaţă a virsului, noi credem că în aceşti doi ani a dovedit suficient, la fel cu virusul gripal”.

Tocmai de aceea, trebuie „să purtăm masca şi să ne protejăm, pentru că ne protejăm viaţa noastră, şi sperăm să avem o vară liniştită şi toamnă la fel”, subliniază medicul.

Despre situaţia din spitale, Cristian Oancea a arătat că, în ATI, în acest moment, mai au locuri, ceea ce nu s-a întâmplat în valurile anterioare, 3 şi 4.

Peste 95% din persoanele care se internează în spitale cu forme moderate sau spre severe sunt aproape toţi nevaccinaţi, ceea ce arată că vaccinul previne formele severe de boală. Cristian Oancea a mai spus că faptul că pacienţii pot fi externaţi după aproximativ şase zile şi numărul de decese scăzut îi face să privească cu speranţă că se va încheia această pandemie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel