Categories: Expertul zilei

Cristian Mărgărit: „Ce alegem și ce evităm în post? 5 NU…”

În post, unii consumă excesiv alimente nesănătoase. Cristian Mărgărit, celebrul nutriționist, vine în ajutor și spune ce alimente să alegem și ce evităm în post.

Cristian Mărgărit: „Ce alegem și ce evităm în post? 5 NU…”

„Evităm: 5 NU: zahăr, făină albă, uleiuri rafinate, soia, aditivi alimentari. Sigur, avem și excepții, lingurița de zahăr din cafea, o felie de pâine de secară, puțin ulei de măsline la salate, sosul de soia… merg.

Dar aditivii alimentari vor face ca orice surogat de carne să fie colorat și gustos, ceea ce nu ne interesează. Ne interesează valoarea nutritivă”, este de părere expertul.

Alegem: Fructe în loc de zahăr

„Alegem: Fructe în loc de zahăr. Evident, fiecare cât își permite, dar citricele sunt, în continuare, utile (sursă de vitamina C).

Surse de carbohidrați mai diverse: orez, porumb, cartofi, ovăz. Dacă le avem în asociere cu surse de fibre, suntem în regulă. Deci orezul alb sau pastele albe merg în combinație cu legume și leguminoase.

Nuci, semințe, alune, măsline, avocado. Deci grăsimile sănătoase direct din sursă. Vin însoțite de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și proteine. Atenție, totuși, la calorii.

Leguminoase în loc de soia. Ce înseamnă asta? Că avem linte, mazăre, năut, fasole (de diverse tipuri) cu care ne putem aduce proteinele, nu va fi nevoie să apelăm la soia. De ce? Pentru că este goitrogenă și proestrogenică, printre multe altele. Utilă, poate, doar pentru doamnele la menopauză. Pentru restul, nu. Poate fi prezentă în dietă, dar nu prea des și nu ca sursă principală de proteine.

Legumele și frunzele: toate legumele și frunzele sunt binevenite. Au atât de puține calorii încât și cantitatea poate fi “la liber”. Salate, rădăcinoase și toate ierburile de primăvară”, spune nutriționistul Cristian Mărgărit.

Nutriționistul mai spune să consumăm condimentele în detrimentul aditivilor alimentari. Condimente naturale și plante aromatice, în mixuri tradiționale.

BONUS:

„Pentru a evita folosirea aditivilor alimentari și a sării în exces vom folosi condimente din belșug, condimente naturale și plante aromatice, în mixuri tradiționale sau personale. Aceste principii le-am folosit în conceperea meniului de post (vegan)

Cine nu este în București sau vrea să le facă pe cont propriu se poate inspira din aceste rețete. Multe dintre ele sunt explicate deja în alte articole de pe acest blog, altele urmează să fie postate”, a scris nutriționistul pe blogul personal.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

22 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

51 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: