În ciuda senzaţiei de euforie şi de căldură pe care le aduce, alcoolul nu este o soluţie pentru a vă încălzi când staţi în frig.
„Dacă bei tărie, ai senzaţia că te încălzeşti pentru că alcoolul dilată vasele din piele şi atunci mai mult sânge ajunge în partea superficială, în tegumente. De la această vasodilataţie, oamenii au senzaţia subiectivă de căldură. La frig însă, vasele noastre de sânge se contractă pentru a menţine căldura în interior. Alcoolul interferează cu acest mecanism iar cei care consumă alcool în frig pierd accelerat căldura din corp fără a conştientiza ce se întâmplă”, sunt explicaţiile medicului Eugen Hriscu. Astfel, creşte riscul de degerături şi chiar de deces.
Dacă aţi băut acasă, nu ieşiţi pentru perioade lungi de timp la frig sau beţi alcool doar când staţi la căldură. „Reţineţi faptul că un ficat sănătos metabolizează o unitate de alcool pe oră, ceea ce echivalează cu 12 grame de alcool pur – o bere (330 de ml), o tărie (40 de ml), un pahar de vin (125 de ml)”, mai explică medicul psihiatru Eugen Hriscu.
Suplimentele alimentare sunt promovate adesea ca soluții miraculoase pentru sănătate, dar consumul lor necontrolat poate…
De ce te trezești la 3 dimineața? Îți este cunoscută senzația de a privi în…
Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. În ultima săptămână din noiembrie, astrele se aliniază pentru…
Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…
Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…