Din cuprinsul articolului
Deși medicul poate reduce uneori acest efect secundar prin adaptarea medicației, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Un stil de viață sănătos este esențial pentru a evita creșterea în greutate și problemele de sănătate asociate.
Antidepresivele, somniferele… multe medicamente utilizate pentru tratarea bolilor psihiatrice (depresie, bipolaritate…) și anumite medicamente antiepileptice pot provoca creșterea în greutate.
Acționând asupra hipofizei, o mică glandă responsabilă de secreția de neurotransmițători care reglează starea de spirit (serotonină, dopamină etc.), aceste medicamente psihotrope perturbă semnalele de foame și sațietate și cresc apetitul, în special atracția pentru produsele dulci: avem tendința de a mânca mai mult și, de asemenea, mai multe produse calorice, de unde și creșterea în greutate.
În plus, „unele medicamente induc o creștere a masei de grăsime prin stimularea depozitării în adipocite”, explică profesorul Chast.
În sfârșit, „pot accentua tendința spre astenie, care este adesea deja prezentă în boală”, adaugă doctorul Jean-Michel Lecerf, nutriționist și endocrinolog. Mâncăm mai mult și ne mișcăm mai puțin.
Evitați să vă gândiți sau să vă simțiți vinovat în timp ce mâncați. Scopul este de a obține plăcere din cantități mai mici.
Datorită fibrelor lor, fructele și legumele vă ajută să vă simțiți sătul la masă și vă oferă o sațietate de durată.
„Ele contribuie, de asemenea, la echilibrarea microbiotei intestinale, despre care unele studii au arătat că are un impact asupra psihicului”, continuă dieteticianul. Încercăm să le mâncăm în fiecare zi, la fiecare masă.
Aceste fibre contribuie, de asemenea, la o mai bună sațietate, la o sațietate de durată și la un bun echilibru al microbiotei. Leguminoasele (linte, fasole uscată etc.) sunt, de asemenea, introduse de cel puțin două ori pe săptămână.
Folosiți mai puțină sare
Pentru a reduce retenția de apă, încercați să consumați mai puțin de 6 g de sare pe zi. Este dificil de calculat cantitatea de sare consumată”, subliniază Stéphanie Maccionni-Lefèvre.
Pentru cei care adaugă automat sare în farfurie, acesta este primul reflex pe care îl pierd. Ar trebui să gustați mai întâi: încetul cu încetul, percepția sării va deveni mai rafinată și o cantitate mai mică de sare va aduce aceeași senzație de gust.
Pentru a gestiona acest lucru, trebuie să faceți compromisuri: nu puteți mânca pâine, brânză și șuncă în același timp!
Creșteți consumul de fructe și legume. „Acestea sunt bogate în fibre și potasiu, un mineral care contracarează efectele hipertensive ale sodiului”, explică doctorul Lecerf. Cantitatea potrivită: 8 până la 10 porții (80 până la 100 g) pe zi, potrivit Sante Magazine.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…