Din cuprinsul articolului
Creșterea în greutate nu numai că vă limitează garderoba și vă distruge stima de sine, dar poate fi și un simptom al unor afecțiuni grave de sănătate.
Dacă aveți grăsime pe burtă sau o „roată de rezervă”, aceasta ar putea fi un indicator al problemelor cardiovasculare. Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology în 2016 a constatat că, cu cât greutatea abdominală este mai mare, cu atât crește riscul de boli de inimă.
„Celulele grase din abdomen sunt asociate cu agravarea rezistenței la insulină, care, la rândul ei, este asociată cu tensiunea arterială ridicată, colesterolul mai mare și un risc crescut de diabet zaharat de tip 2”, spune endocrinologul și internistul Jason Ng de la UPMC, profesor asociat clinic de medicină la Universitatea din Pittsburgh.
Unele cercetări sugerează că consumul de zahăr în sine declanșează diabetul, dar consumul de prea multe dulciuri determină cu siguranță creșterea în greutate, un factor de risc major pentru această boală.
„Aproximativ 90 la sută dintre pacienții cu diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi”, spune Mohammad Kawji, doctor în endocrinologie și tulburări metabolice la Spectrum Health.
„Creșterea în greutate este asociată cu modificări metabolice, în primul rând cu rezistența la insulină, care crește riscul de a dezvolta diabet mai târziu în viață.” Pe măsură ce pancreasul trebuie să secrete mai multă insulină pentru a echilibra glicemia, acesta cedează în cele din urmă, glicemia crește și apare diabetul.
Un simplu test de sânge poate verifica dacă nivelul de zahăr din sânge este ridicat. Din păcate, Dr. Ng spune că medicamentele pentru diabet pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate, permițând organismului să absoarbă mai mult zahăr.
În cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), nivelurile ridicate de insulină produc mai mulți hormoni masculini numiți androgeni, care nu numai că le afectează ciclul menstrual, dar pot duce și la creșterea în greutate, acnee și creșterea excesivă a părului.
„SOPC provoacă creșterea în greutate prin dereglarea insulinei”, spune Jane van Dis, director medical de dezvoltare a afacerilor la OB Hospitalist Group din Burbank, California.
Femeile cu SOPC care sunt supraponderale sau obeze riscă să dezvolte rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele lor nu pot accepta glucoza (zahărul din sânge), iar aceasta este stocată sub formă de grăsime și ciclul continuă.
Acesta este, de asemenea, motivul pentru care femeile cu SOPC au de șapte ori mai multe șanse de a dezvolta diabet, spune van Dis. Dacă aveți menstruații neregulate, discutați cu medicul dumneavoastră despre evaluarea sindromului ovarelor polichistice.
Unul dintre motivele medicale pentru care ești obosită tot timpul ar putea fi hipotiroidismul. Și ar putea, de asemenea, să vă afecteze greutatea, potrivit Clinicii Mayo.
„Hormonul tiroidian afectează fiecare țesut al ființei umane”, spune doctorul Kawji. Deci, dacă tiroida nu produce suficient hormon, procesele organismului încep să încetinească.
„Hipotiroidismul, sau starea scăzută a tiroidei, se prezintă cu un metabolism lent care duce la creșterea în greutate și la niveluri anormal de ridicate de colesterol”, explică el. Deși nu există un tratament pentru vindecare, există un tratament pentru reglarea tiroidei, iar diagnosticul poate fi pus cu un simplu test de sânge. Iată și alte motive medicale pentru care s-ar putea să fiți obosit tot timpul.
În mod ironic, administrarea de medicamente pentru tratarea depresiei poate provoca, de asemenea, creșterea în greutate. „Medicamentele antidepresive acționează pentru a modifica chimic neurotransmițătorii din creier; în acest fel, aceste medicamente ajută la reducerea simptomelor depresiei”, spune Serani.
„Cu toate acestea, pentru mulți, administrarea acestor medicamente antidepresive provoacă și alte modificări metabolice în organism, ceea ce duce la creșterea în greutate.”
Împreună cu medicul dumneavoastră, ar trebui să decideți dacă acest compromis „merită” și, în caz afirmativ, asigurați-vă că îl echilibrați mâncând bine, dormind suficient și făcând exerciții fizice.
Este adevărat: durerile corporale și creșterea în greutate sunt de fapt semne de stres. Și puteți mulțumi biologiei pentru asta, spune Serani.
„Pe vremea Neanderthalului, dacă era prea periculos să căutăm hrană sau dacă hrana era rară, hormonul stresului, cortizolul, ne încetinea metabolismul și ne ajuta să stocăm grăsime pentru a nu muri de foame”, spune el.
„Astăzi, stresul nu mai este plin de situații de viață și de moarte, dar rutina zilnică încă ne ridică nivelul de cortizol.” Serani sfătuiește tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi aromaterapia, meditația, yoga, ascultarea de muzică relaxantă sau o plimbare.
Cercetările au arătat că pierderea somnului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate. „Persoanele care au un somn de proastă calitate au niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care crește pofta de mâncare, și niveluri mai scăzute de leptină, hormonul care scade pofta de mâncare”, spune expertul în somn Richard Shane, creatorul programului Sleep Easy.
Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…
Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…
Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…
Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…
MAI: Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Alina…
Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…