Din cuprinsul articolului
Creștere dramatică a cancerului la persoanele sub 50 de ani. Un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital dezvăluie că incidența cancerelor cu debut precoce, inclusiv de sân, colon, esofag, rinichi, ficat și pancreas, a crescut dramatic în întreaga lume, creșterea începând în jurul anului 1990.
Într-un efort de a înțelege de ce mult mai mulți oameni sub 50 de ani sunt diagnosticați cu cancer, oamenii de știință au efectuat analize extinse ale datelor disponibile, inclusiv informații despre expunerile timpurii ale vieții care ar fi putut contribui la această tendință.
Cancerul cu debut precoce este o amenințare tot mai mare pentru populația globală, potrivit unui nou raport publicat în revista Nature Reviews Clinical Oncology, de la finalul anului trecut.
„În ultimele câteva decenii, incidența cancerelor cu debut precoce, adesea definite ca cancere diagnosticate la adulții cu vârsta sub 50 de ani a crescut în mai multe țări”, au descoperit autorii studiului.
Creștere dramatică a cancerului la persoanele sub 50 de ani
În timp ce autorii au recunoscut că accesul crescut la screening-uri a contribuit la creșterea prevenției și conștientizării acestei maladii, ei spun că expunerea timpurie la substanțe chimice dăunătoare, unele chiar in uter, contribuie probabil la creșterea ratelor de cancer.
Vinovatul, bănuiesc ei, este că mediile umane s-au schimbat substanțial în ultimul secol și că, combinat cu schimbările în dietă, stilul de viață și microbiom, cauza creșterii poate fi doar civilizația însăși.
Tendința înseamnă, de asemenea, că populațiile mai tinere de astăzi pot avea rate mai mari de boli asociate pe termen lung, deoarece cancerul poate provoca infertilitate, boli cardiovasculare și cancere secundare.
Este important de remarcat că vârstnicii și persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt încă diagnosticați cu mai mult cancer decât tinerii. Și tinerii încă nu se îmbolnăvesc prea mult de cancer în termeni absoluti.
Cancerul, următoarea pandemie?
Potrivit National Cancer Institute, există:
- mai puțin de 25 de cazuri la 100.000 de persoane în grupele de vârstă sub 20 de ani,
- aproximativ 350 de cazuri la 100.000 de persoane în rândul persoanelor între 45 și 49 de ani
- mai mult de 1.000 de cazuri la 100.000 de persoane la cei care au 60 de ani și mai batran.
Acest studiu, totuși, spune că cancerul cu debut precoce poate fi următoarea epidemie globală și că generațiile viitoare ar putea avea și mai multe șanse de a dezvolta boala.
Cercetările suplimentare pot oferi soluții, potrivit autorilor studiului.
„Având în vedere incidența tot mai mare a mai multor tipuri de cancer cu debut precoce, trebuie să creștem gradul de conștientizare a acestei tendințe și, eventual, să reevaluăm ghidurile actuale de screening”, au scris autorii în raport.