Din cuprinsul articolului
Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal?
De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, ar trebui să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic.
Infocons a citit etichetele pentru noi, a făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, ne recomandă să citim studiul pentru produsele tip pate vegetal realizat
Pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021, InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.
Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi.
Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală putem spune că producătorii au redus această cantitate în timp.
Asa cum se observa din graficul prezentat, cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs a fost regăsit în studiul din 2016.
Un lucru important de semnalat este faptul că ZERO aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.
Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari putem enumera următorii:
Cele mai multe tipuri diferite de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul pe 2016, numărul acestora fiind de 28 de astfel de aditivi
Din punct de vedere al valorii energetice oferit de pateul vegetal se constată ca acest indicator a variat anual:
La polul opus:
De altfel, cantitatea de grăsimi a variat și aceasta în studiile realizate pe pateurile vegetale existente pe piața din România
La polul opus găsim cantități scăzute în anii:
Din punct de vedere al fibrelor acestea au fost introduse în compoziția pateului vegetal în anul 2021
În studiul din 2011, nu a fost identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.
Variația cantității de proteină în perioada studiului
La polul opus avem anii 2016, 2015, 2018, 2021:
Din punct de vedere al conținutului de sare constatăm o creștere a acesteia în compoziția pateului vegetal
Valoarea minimă de sare reprezentat:
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…