Din cuprinsul articolului
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că, de la începutul perioadei de supraveghere, respectiv luna iunie, au fost înregistrate 82 de cazuri de infecţie cu West Nile. 75 au fost confirmate, 7 fiind considerate probabile. 10 pacienţi au murit, trei fiind din judeţul Ilfov.
”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 12.10.2023 s-au înregistrat 82 de cazuri dintre care 75 cazuri confirmate si 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, a transmis, joi, INSP.
Sursa citată de News.ro a precizat că 48 de cazuri au fost la bărbaţi, 45 de pacienţi fiind din mediul rural. Cele mai multe cazuri, respectiv 11, au fost în Bucureşti, 9 în Satu Mare, câte 8 în Galaţi şi Dolj, câte 7 în Brăila şi Ilfov şi 6 la Iaşi.
”Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul Bucureşti cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31) şi a fost atribuit jud. Tulcea”, au mai transmis specialiştii. Potrivit acestora, au fost înregistrate 10 decese în judeţele: Bihor (1), Braila (1), Ilfov (3), jud. Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).
Recomandările INSP pentru populaţie
* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.
Potrivit CDC, aprox. 1 din 150 de persoane infectate dezvolta o boala grava care afecteaza sistemul nervos central: encefalita (inflamatia creierului) sau meningita.