Sari la conținut

Crește numărul femeilor tinere care nu pot face copii. Care sunt cauzele?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Infertilitatea poate fi o provocare emoțională, fizică, dar și financiară, mai ales în cazul cuplurilor care au nevoie de investigații amănunțite și tratamente complexe pentru obținerea sarcinii. Însă problemele de fertilitate nu afectează doar femeile peste 40 de ani, ci pot apărea și la cele tinere, cu vârste de 30-35 de ani, uneori chiar și mai devreme de atât. 

Deși vârsta joacă un rol important în fertilitate, există mai multe cauze care pot influența capacitatea unei femei tinere de a rămâne însărcinată. 

Care sunt aceste cauze ale infertilității feminine la vârstă tânără, dar și soluțiile ne explică în continuare dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Tulburările hormonale

Unul dintre motivele principale pentru care unele femei tinere au dificultăți în a rămâne însărcinate este dezechilibrul hormonal. Acest lucru se poate întâmpla atunci când corpul nu produce cantitățile corecte de hormoni necesari pentru ovulație.

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este una dintre cele mai comune tulburări hormonale și afectează ovulația, îngreunând astfel concepția. SOP se manifestă prin cicluri menstruale neregulate, acnee, creștere în greutate și chiar exces de păr facial sau corporal. Din fericire, există tratamente care pot ajuta la reglarea hormonilor și la stimularea ovulației. 

Trompele înfundate sau îngustate

Trompele uterine joacă un rol esențial în procesul de concepție, deoarece acestea transportă în uter embrionul rezultat din fertilizarea ovocitelor de către spermatozoizi. Mai mult, dacă trompele uterine sunt blocate sau îngustate (unele femei se nasc cu o asemenea problemă), spermatozoizii nu pot ajunge la ovule pentru fertilizare. 

Infecțiile pelvine, endometrioza sau unele intervenții chirurgicale pot afecta trompele uterine. Una dintre cauzele majore ale înfundării trompelor uterine este boala inflamatorie pelvină, care apare de obicei după o infecție cu transmitere sexuală netratată sau prost gestionată. Din acest motiv, este important să faci controale regulate și să tratezi orice infecție la timp.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune de care suferă una din 10 femei aflată la vârstă fertilă. Aceasta constă în creșterea anormală a țesutului care în mod normal căptușește uterul (endometrul) în alte părți ale corpului, cum ar fi ovarele, trompele uterine sau chiar intestinul, fenomen care poate duce la inflamații, cicatrizări și aderențe, care pot afecta fertilitatea.

Simptomele endometriozei includ, în principal, dureri menstruale intense, dureri în timpul actului sexual, menstruații neregulate și tulburări de ovulație, ceea ce poate împiedica obținerea sarcinii pe cale naturală. 

Tratamentul endometriozei depinde de stadiul acesteia și de dorința femeii de a avea sau nu un copil. Acesta poate consta în diverse medicamente cu rol de ameliorare a simptomelor, dar în cazul infertilității este foarte probabilă necesitatea intervenției chirurgicale laparoscopice pentru îndepărtarea aderențelor. Astfel, simptomele sunt semnificativ ameliorate și șansele de a concepe cresc exponențial. 

Nu de puține ori, femeile care urmează proceduri de fertilizare in vitro și rămân însărcinate după operație constată că sarcina poate apărea ulterior și pe cale naturală. Acest lucru se întâmplă deoarece prin operație se curăță uterul și alte zone afectate, iar sarcina obținută prin FIV inhibă hormonii care „hrănesc” focarele de endometrioză.

Afecțiunile glandei tiroide

Glanda tiroidă are un impact major asupra fertilității. O tiroidă care funcționează prea lent (hipotiroidism) sau prea rapid (hipertiroidism) poate afecta echilibrul hormonal, în special nivelurile de estrogen și progesteron, determinând dereglări ale ovulației. 

Simptomele problemelor tiroidiene includ oboseală, modificări ale greutății și cicluri menstruale neregulate. De asemenea, bolile tiroidiene netratate pot crește riscul de avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină. 

Cu tratament corect de la medicul endocrinolog, fertilitatea poate fi restabilită, iar șansele de a concepe pe cale naturală cresc vizibil. 

Rezerva ovariană scăzută

Chiar dacă o femeie este tânără, asta nu înseamnă că rezerva ei ovariană – depozitul de material genetic feminin – nu poate fi scăzută. Iar cauzele pot fi mai multe, pornind de la o zestre genetică nu prea generoasă (unele femei pur și simplu se nasc cu un număr redus de ovocite) până la expunerea la toxine (atenție la fumat!), endometrioză, boli autoimune, afecțiuni tubare sau intervenții chirurgicale ori alte tratamente care au afectat ovarele. 

În general, scăderea rezervei ovariene este asociată cu simptome precum rărirea menstruațiilor, dificultăți în obținerea și ducerea sarcinii la termen. 

Pentru a afla care este rezerva ta ovariană, este suficient să faci un simplu test de sânge numit AMH, care măsoară nivelul hormonului anti-mullerian. 

Valorile sub 1 ng/ml indică un nivel aflat în scădere al rezervei ovariene, iar cele sub 0,5 ng/ml – instalarea menopauzei. Într-o astfel de situație, femeia trebuie să se adreseze cât mai rapid medicului specialist în infertilitate, deoarece șansele de a concepe pe cale naturală sunt foarte mici și poate fi necesară fertilizarea in vitro. 

Nu în ultimul rând, trebuie reamintită importanța stilului de viață sănătos. Stresul, lipsa de odihnă, alimentația dezechilibrată care are drept consecință excesul de greutate, fumatul, consumul cronic de alcool și sedentarismul pot avea un impact semnificativ asupra fertilității.

Dacă te confrunți cu dificultăți în a rămâne însărcinată, primul pas este să discuți cu un medic specialist în infertilitate pentru a încerca să afli care este cauza. Fiecare corp este diferit, dar cu ajutorul potrivit și puțină răbdare, multe dintre problemele de fertilitate pot fi rezolvate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel