Din cuprinsul articolului
Crește numărul copiilor care fumează. Potrivit datelor recente transmise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), peste 10% dintre copii între 13 si 15 ani fumează.
Mulți dintre aceștia fumează ţigări electronice, ce au reacții adverse care duc inclusiv la tratament în urgență.
Prioritatea OMS este protejarea copiilor si reducerea dependenței de produse care conțin nicotină în rândul tinerilor, în contextul în care aproximativ 4 milioane de adolescenți din Europa, dintre care 11,5 % băieţi şi 10.1% dintre fetele cu vârste între 13 şi 15 ani, fumează.
Specialiștii pun aceste cifre în primul rând pe seama marketingului agresiv al companiilor producătoare de tutun care au promovat produse atractive pentru tineri. Țigările electronice şi pungile cu nicotină sunt foarte populare – 12.5 la sută dintre adolescenţii din Europa au folosit țigări electronice în 2022.
„Le prezintă sub forma unor gadgeturi care sunt extrem de atractive, le comercializează cu diverse arome şi atunci este normal ca un tânăr care nu are informațiile necesare să acceseze astfel de obiceiuri”, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, potrivit tvrinfo.ro.
Țigările electronice dau reactii adverse care pot ajunge să fie tratate în spital, deşi sunt promovate ca alternative mai sănătoase ale țigărilor clasice.
„ Efectele acute sunt comparativ cu țigările clasice mult mai pregnante, pot fi simple, de la reactii simple, tuse, până la nevoia de internare în spital cu pneumonie chimică”, a spus Beatrice Mahler.
În Europa sunt țări în care țigările electronice sunt de 2-3 ori mai folosite de către elevi decât țigările clasice. Specialiștii explică că totul pleacă de la reglementările care s-au făcut în domeniu, pentru că industria a trebuit să se adapteze şi a investit foarte mult în noile produse.
„ Tutunul ucide într-un an mai mult decât a ucis Covidul în 3-4 ani”, a atras atenția Cornel Radu-Loghin, secretar. gen. al Reţelei Europene pentru prevenirea consumului de tutun.
Există o campanie agresivă a producătorilor de țigări electronice, pentru că industria nu își permite să piardă clienți, susține Cornel Radu-Loghin.
„Vedem această campanie agresivă, pentru că industria nu își permite să își piardă clienții. Cine sunt clienții? Tinerii! Pentru că ei au nevoie de o nouă generatie care să consume noile produse și astfel să nu își piardă profitul. Este vorba doar despre bani”, a mai spus Radu-Loghin.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…