Din cuprinsul articolului
Şeful DSU, Raed Arafat, a confirmat un deces în rândul civililor răniți în exploziile de la staţia GLP din Crevedia. Este vorba de o femeie care avea răni pe 95% din suprafața corpului, soțul acesteia decedând îm urma unui infarct produs din cauza şocului primei deflagrații de sâmbătă seara.
„Acum a fost confirmat de către colegii de la Floreasca încă un deces. Dar nu vreau să zic încă un deces din cauza arsurilor, pentru că primul deces, din păcate, a fost soţul doamnei care e decedat şi care a făcut infarct miocardic la faţa locului. Şi nu era ars. Acolo a decedat din cauza infarctului.
De data asta pot să spun că din cauza arsurilor, primul deces. Este soţia celui care a decedat ieri şi care a avut o suprafaţă arsă de peste 95%. Deci peste 95%, cum am explicat şi mai devreme astăzi, prognosticul este aproape de zero. Dacă nu este chiar zero, din păcate”, a precizat Arafat într-o declaraţie acordată presei, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește restul de victime, patru au fost deja transferate în alte țări, iar alte șapte au deja formalitățile pregătite.
Raed Arafat explică de ce zeci de pompieri au fost răniți
Arafat a explicat de ce zeci de pompieri care au intervenit la Crevedia au fost răniți. Potrivit acestuia, este vorba de riscul meseriei, pompierii răniți fiind cei care au intervenit la stingerea unor case care au luat foc.
„Pompierii care stăteau în așteptare nu stăteau la răcit. Aveau case de stins, pompierii care au intervenit acolo erau la case, nu există intervenții cu risc la pompieri. Cine crede că există nu are idee.
Nu pot să mă iau eu de pompieri cum au acționat robotul care detectează scurgerile. Comandantul acțiunii din momentul în care am ajuns am fost eu, dar acolo erau inspectori șefi pe București și Ilfov, dar și din Dâmbovița. Asta nu înseamnă că putem spune că coordonatorii au acționat sau au coordonat greșit.
Pompierii au făcut intervenția lor conform procedurilor, dar modul în care s-a intervenit după primele incendii a fost unul corect. Nu s-a pus problema să stingă integral incendiul, fiindcă trebuia să stingă focul la case și să prevină extinderea. Parchetul poate să cheme la audiere. Vă aduceți aminte ce discuții au fost cu presa la fața locului să se îndepărteze fiindcă puteam avea și victime dintre ei,” a spus Arafat.
Starea răniţilor, bilanţ actualizat
La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti sunt internate, duminică, 26 de persoane rănite în exploziile de la Crevedia, dintre care trei sunt intubate, informează Ministerul Sănătăţii.
Conform aceleiaşi surse, doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles şi pentru alţi şase se fac demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei trei civili din explozia iniţială sunt în stare foarte gravă şi nu suportă transport în acest moment. „Restul pacienţilor sunt stabili sau cu evoluţie uşor favorabilă”, precizează MS.
La Spitalul de Arși sunt internați 2 pacienți în secția de chirurgie plastică, amândoi sunt stabili
La Spitalul Universitar e internat 1 pacient în secția de chirurgie plastică
La Spitalul Elias – 1 pacient în stare stabilă – internat în secția de ORL
La Spitalul Bagdasar Arseni s-au prezentat 13 pacienți din care: 2 au fost transferați la Milano, 2 sunt în ATI în stare gravă, 8 stabili internați în sectia de chirurgie plastică și 1 pacient stabil în secția de chirurgie
În Spitalul Județean din Târgoviște a mai rămas internat un singur pacient în stare stabilă
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 de pompieri, doi poliţişti şi doi jandarmi).