Din cuprinsul articolului
Boala Lyme este o afecțiune care se contractă prin ceea ce se numesc vectori, care pot fi muște, țânțari sau, ca și în cazul acestei patologii, căpușe, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Borrelioza, așa cum este cunoscută și această boală, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite la om prin mușcătura căpușelor infectate.
„Căpușele se infectează atunci când se hrănesc cu păsări sau mamifere care poartă bacteriile în sânge”, detaliază ei de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Această zoonoză este considerată „o patologie emergentă în Europa”, este clasificată drept „Boala cu declarație obligatorie (EDO) de supraveghere endemică regională conform Ordinului SSI/445/2015”, detaliază buletinul epidemiologic publicat de Centrul Național.
Potrivit raportului menționat mai sus, în perioada 2005-2019 au fost înregistrate în Spania un total de 1.865 de cazuri. Aceste date reprezintă o creștere a internărilor pentru această boală de 191,80% în ultimii ani.
„Rata medie de spitalizare (HT) pe toată perioada a fost de 0,28 la 100.000 de locuitori”, adaugă aceștia.
Majoritatea pacienților internați au fost bărbați (58,7%) cu vârsta peste 65 de ani (34,48%).
În cazul Spaniei, datele obținute au relevat o creștere progresivă a internărilor în ultimii 15 ani. Potrivit raportului întocmit de Centrul Național de Epidemiologie, această creștere „poate fi asociată cu o prezență mai mare a vectorului din cauza schimbărilor climatice, modificări ale expunerii datorate adaptării activităților agricole și zootehnice, din cauza prezența unei game largi de rezervoare și prin modificarea rutelor păsărilor migratoare”.
O „explodare vertiginoasă” a dăunătorilor
Asociația Națională a Companiilor de Sănătate a Mediului (ANECPLA) a avertizat deja de mai multe ori că temperaturile ridicate ca urmare a încălzirii globale a planetei se află în spatele proliferării acestor artropode și a bolilor legate de acestea, cum ar fi cazul lui Lyme.
„Creșterea progresivă a temperaturii Pământului, ca urmare a impactului activităților umane asupra planetei , aduce cu sine o multitudine de consecințe dezastruoase, precum dispariția a numeroase specii, atât animale, cât și vegetale, sau dispariția coralilor. recife. corali, printre multe altele”, clarifică el într-un comunicat.
La această situație se adaugă „creșterea de împușcare a dăunătorilor înregistrată în ultimii ani, cu riscul ridicat asociat de transmitere a bolilor transmise prin vectori pe care îl presupune”, adaugă aceștia.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…