Din cuprinsul articolului
Creierul uman devine mai mare. Cercetătorii cred că ar putea exista ceva adevăr în zona de ficțiune, deoarece un studiu recent a arătat că creierul nostru devine mai mare în timp.
Rezultatele ar putea ajuta la reducerea riscului de demență legată de vârstă. Oamenii de știință de la UC Davis Health au dezvăluit că creierul oamenilor născuți în anii 1970 avea un volum cu 6,6% mai mare și o suprafață cu 15% mai mare decât creierul oamenilor născuți în anii 1930.
Studiul a fost publicat în JAMA Neurology în martie.
„Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe, cum ar fi sănătatea, factorii sociali, culturali și educaționali, ar putea juca, de asemenea, un rol”, Charles DeCarli, autorul studiului și profesor distins de neurologie la UC. Davis, a spus pentru SciTech Daily.
Cercetătorii au analizat dovezile de la Framingham Heart Study, care este un studiu bazat pe comunitate cu sediul în Framingham, Massachusetts, care se desfășoară de aproximativ 75 de ani și acum include participanți de a doua și a treia generație.
Între martie 1999 și noiembrie 2019, oamenii de știință s-au uitat la RMN-uri de la indivizi născuți între 1925 și 1968, vârsta medie a participanților fiind de 57 de ani. Au examinat scanări ale creierului a 3.226 de participanți (53% femei, 47% bărbați) și au observat un model remarcabil.
Volumul creierului (sau volumul intracranian) a crescut lent, dar constant și treptat. În anii 1930, volumul mediu al creierului era de 1.234 de milimetri — dar în anii 1970, media era de 1.321 de milimetri; o creștere de 6,6%.
Suprafața corticală – suprafața creierului – a crescut și ea în dimensiune: a crescut de la 2.056 de centimetri pătrați pentru cei născuți în anii 1930 la 2.104 de centimetri pătrați pentru cei născuți în anii 1970.
Cercetătorii au observat, de asemenea, o creștere a dimensiunii în ceea ce privește materia cenușie, substanța albă și hipocampul – o parte a creierului asociată cu învățarea și memoria.
Substanța albă se găsește în țesuturile profunde ale creierului și conține fibre nervoase care permit comunicarea între diferitele părți ale creierului. Își ia numele de la învelișul (o înveliș de mielină) din jurul nervilor, care este alb.
Materia cenușie, pe de altă parte, este stratul exterior al creierului și permite indivizilor controlul asupra mișcării, memoriei și emoțiilor. Își ia numele de la o concentrație mare de corpuri celulare neuronale, care dau o culoare gri țesutului.
Rezultatele sunt încurajatoare, deoarece ar putea însemna declinul demențelor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer, au observat oamenii de știință.
„Structurile mai mari ale creierului, cum ar fi cele observate în studiul nostru, pot reflecta o dezvoltare îmbunătățită a creierului și o sănătate îmbunătățită a creierului”, a explicat DeCarli. „O structură mai mare a creierului reprezintă o rezervă mai mare a creierului și poate amortiza efectele târzii ale bolilor cerebrale legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și demența asociată.”
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…