Categories: Ştiri sănătate

Creierul persoanelor obeze și supraponderale e diferit de cel al persoanelor cu greutate normală

Obezii și supraponderalii au creierul diferit. Mai exact, centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.

Cercetătorii spun că descoperirea lor susține alte dovezi care demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente. Există mai mulți factori care influențează cât de mult mănâncă și ce mănâncă oamenii, inclusiv genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc, spun cercetătorii, însă nu este clar ce se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.

Studiile realizate în trecut au arătat că hipotalamusul, o mică regiune din creier de dimensiunea unei migdale, joacă un rol important în acest sens.

„Cu toate că știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât mâncăm, în realitate avem foarte puține informații directe despre această regiune a creierului de la oamenii vii”, a explicat dr. Stephanie Brown de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge.

Cele mai multe studii despre rolul hipotalamusului în reglarea apetitului au fost realizate pe animale și au indicat existența unor căi complexe de interacțiune în interiorul hipotalamusului cu diferite populații de celule care acționează împreună pentru a ne da de știre când ne este foame și când am mâncat destul.

Motivul pentru care persoanelor obeze le e mai greu să slăbească

Pentru a răspunde acestei probleme, cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală. Cercetătorii au căutat diferențele care apar la nivelul hipotalamusului în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate normală, supraponderale și obeze.

Potrivit studiului, volumul total al hipotalamusului a fost semnificativ mai mare la adulții din categoriile supraponderale și obeze, iar cele mai mari diferențe au fost observate în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame și de sațietate.

Cu toate că semnificația exactă a descoperirii nu se cunoaște încă, una dintre explicații ar fi că schimbarea este provocată de o inflamație. Studii precedente realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în grăsimi poate provoca inflamarea hipotalamusului, care la rândul ei duce la obezitate și produce rezistență la insulină.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: