Categories: Ştiri sănătate

Creierul persoanelor obeze și supraponderale e diferit de cel al persoanelor cu greutate normală

Obezii și supraponderalii au creierul diferit. Mai exact, centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.

Cercetătorii spun că descoperirea lor susține alte dovezi care demonstrează legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente. Există mai mulți factori care influențează cât de mult mănâncă și ce mănâncă oamenii, inclusiv genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc, spun cercetătorii, însă nu este clar ce se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.

Studiile realizate în trecut au arătat că hipotalamusul, o mică regiune din creier de dimensiunea unei migdale, joacă un rol important în acest sens.

„Cu toate că știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât mâncăm, în realitate avem foarte puține informații directe despre această regiune a creierului de la oamenii vii”, a explicat dr. Stephanie Brown de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge.

Cele mai multe studii despre rolul hipotalamusului în reglarea apetitului au fost realizate pe animale și au indicat existența unor căi complexe de interacțiune în interiorul hipotalamusului cu diferite populații de celule care acționează împreună pentru a ne da de știre când ne este foame și când am mâncat destul.

Motivul pentru care persoanelor obeze le e mai greu să slăbească

Pentru a răspunde acestei probleme, cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală. Cercetătorii au căutat diferențele care apar la nivelul hipotalamusului în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate normală, supraponderale și obeze.

Potrivit studiului, volumul total al hipotalamusului a fost semnificativ mai mare la adulții din categoriile supraponderale și obeze, iar cele mai mari diferențe au fost observate în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame și de sațietate.

Cu toate că semnificația exactă a descoperirii nu se cunoaște încă, una dintre explicații ar fi că schimbarea este provocată de o inflamație. Studii precedente realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în grăsimi poate provoca inflamarea hipotalamusului, care la rândul ei duce la obezitate și produce rezistență la insulină.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: