Din cuprinsul articolului
Amintirile nu există doar în creier. Funcțiile cognitive precum memoria, învățarea și procesarea informațiilor, asociate în mod tradițional cu creierul, pot fi găsite și în celelalte părți ale corpului.
Un nou studiu stabilește că „toate celulele” din corpul nostru pot forma amintiri, care pot fi folosite pentru a îmbunătăți învățarea și pentru a trata problemele legate de memorie.
Amintirile nu sunt doar în creier, arată un nou studiu
Cercetătorii de la Universitatea din New York au aflat din cel mai recent studiu că celulele non-creierului din corpul nostru pot reține informații atunci când sunt studiate la intervale distanțate.
Ei au conceput celule non-creier din pancreas și rinichi pentru a face o proteină strălucitoare, care ar indica activarea genei de memorie, la fel cum face creierul.
Oamenii de știință au descoperit că celulele non-creier ar putea determina impulsuri chimice imitând explozii de neurotransmițători în creier atunci când sunt alimentate cu informații cu pauze, mai degrabă decât într-un singur cadru.
„Arata că capacitatea de a învăța din repetarea distanțată nu este unică pentru celulele creierului, dar, de fapt, ar putea fi o proprietate fundamentală a tuturor celulelor”, a spus Nicoly V. Kukushkin, profesor asociat clinic de științe a vieții la NYU Liberal Studies.
Oamenii de știință cred că cea mai recentă descoperire „deschide noi uși pentru înțelegerea modului în care funcționează memoria”, conducând la modalități mai bune de a îmbunătăți învățarea și de a trata problemele de memorie.
Creierul este un organ complex
Deși celulele non-creierului pot păstra memorie, creierul este mai complex decât ți-ai imagina. Studii recente au descoperit că poate prezice viitorul și poate corecta automat ortografia în texte scurte.
Spre deosebire de credința populară că ochiul provoacă o reacție în creier, cercetătorii de la Institutul Olandez pentru Neuroscience au descoperit că creierul prezice evenimentele viitoare pe baza experiențelor trecute.
Mai bine o explică cu un exemplu de minge aruncată în noi și cu instinctul nostru de a o prinde – nu din cauza viziunii captate de ochi, ci datorită experiențelor anterioare de a prinde o minge.
În mod similar, creierul este cunoscut și pentru abordarea sa dintr-o privire în procesarea limbajului – judecând o propoziție mai degrabă după structura sa de bază decât după gramatică.
Acesta este motivul pentru care ai tendința de a pierde greșelile de ortografie, mai ales în textele scurte, deoarece creierul le remediază automat înainte de a le procesa complet.