Sari la conținut

Creierul lui Gabriel Cotabiță a îmbătrânit cu 8 ani. Cu ce probleme s-ar putea confrunta și cât va dura recuperarea?

A ieșit din spital, însă este tot în pericol, iar următoarele șase luni sunt esențiale pentru recuperarea artistului.

Orice moment de neliniște, supărare, ori suprasolicitare i-ar putea fi fatal lui Gabriel Cotabiță. A suferit un accident cardiorespirator, iar persoanele care trec prin astfel de traumă prezintă un risc foarte mare de accidente cardiovasculare ulterioare așa că va trebui să se menajeze, să stea departe de stres și de agitație.

Primele 6 luni sunt esențiale în refacerea funcțiilor cerebrale deteriorate, astfel că are foarte mult de recuperat. Îi va fi greu pentru că creierul său a îmbătrânit prematur cu 8 ani din cauza ischemiei cerebrale. Cele mai afectate funcții vizează memoria și viteza de gândire, va putea avea probleme în a-și aminti anumite lucruri iar gândirea va fi mai lentă. Riscă să se confrunte și cu tulburări de comportament, de limbaj, de vedere și motorii. Va trebui să aibă un stil de viață sănătos cu dietă strictă și cu mare atenție la activitatea fizică. Dacă recuperarea va decurge bine, medicii spun că își va putea relua activitatea artistică peste 6 luni.

”Din punct de vedere al unui pacient care a avut o ischemie cerebrală, putem spune că următoarele șase luni pot fi cu probleme. Este un pacient purtător de defribilator intern pentru a se preveni eventualele tulburări de ritm cardiac, iar în astfel de situații există întotdeauna un risc de moarte subită cardiacă.

Purtătorul unui defribilator poate să aibă și diverse surprize neplăcute legate de funcționarea unui astfel de aparat, legate de expunerea la anumite radiații și se mai rup și acei electrozi și trebuie schimbați, iar în prezent se caută soluții pentru ca durata bateriei să fie cât mai mare sau să poată fi schimbată pe loc fără să fie extras dispozitivul”, a declarat în emisiunea La Măruță,  prof. Tudor Ciuhodaru.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel