Din cuprinsul articolului
Un caz medical recent a șocat comunitatea științifică și nu numai: un bărbat din Siria, în vârstă de 20 de ani, a descoperit că problema sa aparent banală, un nas care curgea continuu, era de fapt o scurgere de lichid cefalorahidian, un fluid esențial care protejează creierul și măduva spinării.
Povestea bărbatului a început în urmă cu șase ani, după ce a suferit un accident de mașină. Deși a avut parte de o leziune la cap, nu a căutat ajutor medical imediat. A ignorat simptomele care au început să se agraveze, inclusiv dureri de cap și convulsii, iar curgerea nasului a devenit o constantă enervantă.
Când, în cele din urmă, s-a prezentat la spital, investigațiile imagistice au arătat o fractură la baza craniului, iar țesutul cerebral și membranele protective (meningele) ieșeau prin această fractură și pătrundeau în spațiile subarahnoidiene din emisfera dreaptă a creierului. Practic, părți din creierul său se aflau în nas.
Această afecțiune, cunoscută sub numele de encefalocel, este adesea un defect congenital, dar în cazul său a fost cauzată de traume craniene. Poate mai surprinzător decât accidentul în sine este faptul că bărbatul a refuzat inițial intervenția chirurgicală corectivă, chiar și în timpul tratamentului pentru meningoencefalită, o compunere de meningită și encefalită.
După o nouă vizită la spital, bărbatul a fost din nou sfătuit să se opereze și, de data aceasta, a acceptat. Operația a fost efectuată de un specialist care a reușit să revină țesutul cerebral herniat la poziția normală, să repare meningele și să reconstruiască baza craniului cu ciment osos și bio-adeziv.
În urma intervenției, bărbatul a avut o recuperare completă, fără complicații, transformând astfel o poveste înfricoșătoare într-un final fericit. Această întâmplare subliniază importanța consultării medicale în cazul oricăror simptome neobișnuite și amintesc că sănătatea nu trebuie niciodată ignorată.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…