Crăpăturile dureroase ale buzelor, flictene și ragade la nivelul comisurilor bucale, atât la copii, cât și la adulți sunt semnele acestei boli micotice, pe nume zăbăluță.
Zăbăluța este o infecție cu streptococ și se vede atunci când buzele prezintă leziuni și inflamații, cel mai adesea în colțurile gurii, sunt dureroase și îți dau senzația că nimic nu le calmează. Nici saliva, nici balsamul de buze sau vreo cremă hidratantă.
Fisurile buzelor sunt cunoscute atât sub denumirea de zăbăluță, cât și de perles. Cauzele principale ale declanșării acestei boli sunt infecția cu candida, alergiile, anorexia, dar și carențele de vitamine din organism, deficitul de minerale, de fier, de zinc, de complexul de B-uri.
Și anumiți factori externi pot duce la apariția perlesului și anume: folosirea cosmeticelor de slabă calitate sau expirate, agresiunile solare și ale vântului, salivatul excesiv, deshidratarea organismului, nivel ridicat al glicemiei, consumul excesiv de zahăr, care hrănește ciupercile de tip candida.
Aportul de fier și vitamina B12 este indicat atunci când apare zăbăluța, hidratarea intensă și eliminarea completă a zahărului. Este indicat să vă axați pe o dietă abundentă în legume cu frunze verzi: salată, spanac, rucola și să mâncați organe și carne de pasăre sau vită, sardine, ouă, caise, fasole, linte. Cât aveți flictenele la nivelul comisurii bucale este recomandat să renunțați la ruj și să aplicați remedii naturale pe buze cum ar fi mierea naturală, uleiul de măsline sau extract de aloe vera.
Tratamentul zăbăluței estte local și constă în nitrat de argint şi pomadă antibiotică împotriva streptococului, pomadă antifungică şi spălături alcaline ale gurii în caz de micoze.
Dacă ai obiceiul de a-ți umezi buzele tot timpul, renunță, deoarece în timp, pe lângă uscarea evidentă, vor apărea și alte semne: roșeață și extinderea conturului.
Zăbăluța poate fi însă și semnul unui diagnostic grav și anume sifilis! Dacă simptomele durează mult și sunt foarte dureroase, este necesar consultul medical amănunțit. Perlesul este foarte contagios în caz de sifilis însă puţin sau deloc contagios în celelalte cazuri. În caz de sifilis, tratamentul se face prin administrarea de penicilină.
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…
Ce spune despre tine grupa de sânge.Descoperirea personalității în funcție de grupa sanguină este un…
Mâncăruri simple de post. Postul poate fi o perioadă provocatoare pentru mulți, dar cu rețetele…
Remedii naturale pentru stări de vomă și diaree. Stările de vomă și diaree pot fi…
Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024. Potrivit astrologului,…
Boala Parkinson, o tulburare neurologică progresivă în care cantitatea de dopamină din anumite zone ale…