Sari la conținut

Cel mai pufos cozonac, cu miros de sărbători. Rețeta care nu dă greș, cu aluat opărit

Cozonacul cu aluat opărit. Cozonacul nu este un preparat pe care îl poate face oricine, este migălos și cere pasiune și dragoste pentru a încânta pofticioșii. Rețeta recomandată și testată de Doctorul Zilei.

 

Cozonacul cu aluat opărit. Ce vă trebuie pentru a prepara cozonaci gustoși

Pentru aluat:

4 galbenusuri

1/2 litru de lapte

1 kg de faina

300 grame zahar

75 grame drojdie proaspata

100 ml ulei

1 lingurita sare

coaja rasa de la o lamaie

coaja rasa de la o portocala

1 fiola esenta de vanilie

100 grame stafide

1 fiola esenta de rom

Pentru cremă:

150g nuci tocate marunt

8 linguri cacao

zahar pudra, dupa gust

50g stafide tocate

coaja de la o portocala

2 plicuri zahar vanilat

Se cerne făina cu sarea, stafidele se lasă în esența de rom pentru a absorbi aroma. Laptele se pune pe foc într-o oală, apoi adăugați și zahărul și amestecați până ce acesta se topește. Separat, intr-un castron mic, adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.

Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.

Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul.

Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine. Dacă dorești, poți înlocui uleiul cu un ingredient secret, care va conferi cozonacilor aroma celor făcuți de bunica. Este vorba de untură. Dacă aveți posibilitatea, puneți untură în loc de ulei, iar cozonacii vor avea parfumul copilăriei.

Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.

Cat timp cozonacul se dospeste prepara umplutura, amestecand intr-un castron nucile, cacaoa, stafidele, coaja de portocale si zaharul vanilat. Adauga apoi zahar pudra dupa gust.

Pentru cozonac cu aluat opărit, împarte aluatul in patru parti egale. Din aceasta cantitate vei obtine doi cozonaci.

Intinde o foaie de cozonac, unge-o cu compozitia de nuca si ruleaza. Procedeaza la fel cu cea de-a doua foaie. Asaza rulourile in cruce unul peste altul si apoi rasuceste-le. Asaza cozonacul obtinut in tava tapetata cu hartie de copt.

Repeta procedeul cu cel de-al doilea cozonac.

Inteapa cozonacii cu ajutorul unei scobitori, din loc in loc, apoi unge-i cu galbenus de ou si presara zahar deasupra. Lasa cozonacii la dospit in loc cald, apoi coace-i în cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute, la foc mediu.

Sursa foto: DOCTORUL ZILEI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel