Din cuprinsul articolului
Sărbătorile Pascale se apropie, iar gospodinele fac planul pentru masa festivă. Meniurile principale sunt, adesea, deja stabilite, însă desertul este cel care ridica dificultatea.
Cozonacul este desertul tradițional și preferat de mulți români. Totuși, acesta necesită răbdare și se prepară și foarte greu.
Cătălin Scărlătescu, renumit chef, împărtășește rețeta lui secretă cu care sigur vei reuși să îi surprinzi pe cei dragi!
Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta sa de cozonac pufos și delicios și modul inedit de preparare.
– 1 kg făină
– 250 g zahăr
– 5 gălbenușuri
– 50 g drojdie proaspătă
– 450 ml lapte
– 300 g unt (82% grăsime)
– 30 g coajă confiată de portocală
– 1 ligură coajă rasă de lămâie bio
– 1 praf de sare
– 400 g nuci măcinate
– 200 g rahat
– 150 g ciocolată belgiană
– 1 ou, pentru uns
1. Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.
2. Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.
3. Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.
4. Între timp, prepari umplutura. Topești ciocolata belgiană și o lași la răcorit, adaugi nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, dacă dorești, poți adăuga stafide.
5. Împarți aluatul în două. Iei o bucată de aluat, întinzi o foaie, pui jumătate din cremă, apoi rulezi. Rulada obţinută o tai în două, pe lungime, împletești cele două bucăți și așezi cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedezi la fel cu restul ingredientelor.
6. Ungi cozonacii cu ou bătut și îi ții din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, dai cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci 45-60 de minute.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…