Categories: Stil de viaţă

Cozonac pufos ca la bunica acasă. Rețeta din caietul bunicii

Niciun cozonac nu este mai pufos ca cel făcut de bunica! Aşadar, vă prezentam reţeta cozonacului pufos ca la bunica. Mirosul amintirilor de altă dată va fi acum și în bucătăria voastră!

V-ați întrebat care este cea mai bună rețetă de cozonac? Răspunsul este simplu: cozonacul din caietul de reţete al bunici.

Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Sărbători, însă pentru pregătirea lui este nevoie de multă pricepere şi migală. Secretul unui cozonac pufos şi savuros stă nu atât în ingredientele sale, cât în pregătirea aluatului şi coacerea sa.

Reţetă cozonac pufus ca la bunica. Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făina alba, de calitate
  • 500 ml lapte
  • esenta de rom si vanilie
  • 200 g unt, plus 30 g pentru uns tavile
  • 3 linguri coaja de lamaie si portocala
  • 8 galbenusuri, la temperatura camerei
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 300 g zahar
  • 50 g drojdie
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Reţetă cozonac pufus ca la bunica. Pentru umplutura:

  • 8 albuşuri batute spuma
  • 300 g zahar
  • 250 g miez de nuca copt, macinat
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom

Cum prepara bunica cozonacul pentru Crăciun

Se desfac 3 linguri din faina cu o cană de lapte cald. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.

Maiaua se toarna peste galbenusuri. Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul. Vasul se acopera cu un servet sau cu o folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul, conform ziaruldeiasi.ro.

Intre timp se pregateste umplutura. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.

Se intind 4 foi egale – pentru doi cozonaci – si se fac cozonacii. Apoi se lasă la dospit 20 de minute. Inainte de a-i da la cuptor se unge cu ou. Se lasă la foc mediu aproximativ 60 de minute. Aceasta este, aşadar, reţeta de cozonac pufos ca la bunica la ţară!

 

 

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

33 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: