Categories: Stil de viaţă

Cozonac moale și pufos. Două secrete pe care fiecare gospodină ar trebui să le cunoască

Pe 5 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2024. Toată lumea știe că Paștele nu este complet fără un cozonac delicios și pufos – este unul dintre simbolurile mesei de Paște. Dar, din păcate, acest desert delicios nu este întotdeauna atât de moale și pufos pe cât ne-am dori. Iată două secrete de la cofetari.

Cozonacul tradițional este de fapt ușor de preparat, dar nu toată lumea reușește să-l pregătească corect. Uneori, chiar urmând rețeta clasică, puteți obține produse de copt uscate care nu au crescut suficient. Acest lucru poate fi prevenit urmând două reguli simple.

  1. Prima regula se refera la temperatura ingredientelor care se adăuga in aluat. Pentru ca aluatul să crească bine, drojdia și lactatele trebuie scoase din frigider cu cel puțin două ore înainte de începerea pregătirii desertului. Este important să activați drojdia, indiferent dacă utilizați drojdie uscată sau proaspătă. Este recomandat să amestecați acest ingredient cu o cantitate mică de zahăr și lapte cald, dar evitați să adăugați lapte fierbinte, care poate ucide drojdia și poate împiedica creșterea aluatului.
  2. A doua regulă se referă la succesiunea de adăugare a ingredientelor. Începeți prin a bate ouăle și zahărul până devin ușor și pufos, ceea ce durează de obicei cel puțin 5 minute.

Apoi se adaugă ingredientele uscate, făina se cerne înainte de a forma aluatul pentru  a evita cocoloașele. Adăugați treptat făină în amestecul de ouă pentru a deveni un aluat pufos și pentru a păstra umiditatea cozonacului după coacere. Când frământați aluatul, respectați condițiile de temperatură; camera trebuie să fie caldă și fără curent de aer.

Frământarea aluatului

Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Frământarea aluatului este un proces destul de lung și laborios, deoarece o cantitate mare de făină trebuie distribuită uniform pe întregul volum al aluatului. Majoritatea componentelor pentru prepararea cozonacului sunt adăugate în două etape. În acest caz, aluatul trebuie să fie destul de moale, elastic și să nu se lipească de mâini. Un mixer de aluat poate fi un asistent indispensabil în această etapă.

Aluatul trebuie să crească de două ori

Aluatul trebuie să crească de două ori – după frământare și după modelare înainte de coacere. Nu puneți aluatul pe un calorifer sau pe o baie de apă, acesta trebuie încălzit uniform pe toate părțile.

O opțiune ideală în acest scop este folosirea unui dispozitiv de fermentare care menține temperatura și umiditatea necesare și, de asemenea, controlează durata procesului de fermentare înainte de coacere. Puteți folosi un aparat de făcut pâine în modul de fermentare.

 

Recent Posts

Stelele sunt de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii

Stelele vor fi de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii. Trei…

17 minute ago

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline. Pentru a avea întotdeauna o…

47 de minute ago

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Ce oportunități au

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie…

o oră ago

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. De unde pot fi ridicate

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. Veste bună pentru pensionarii care doresc să beneficieze…

o oră ago

Anunț pentru cei care consumă produse lactate regulat! Ce au descoperit cercetătorii abia acum

Cei care consumă produse lactate regulat trebuie să știece au descoperit cercetătorii. Toată lumea știe…

2 ore ago

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România

Anunțul care dă fiori românilor! Gheorghe Mărmureanu spune când un cutremur devastator va lovi România…

2 ore ago

Citeste si: