Cozonac fraged fără drojdie. Lipsa drojdiei din magazine ne face să devenim din ce în ce mai inventivi. Nu vă faceți griji, puteți pregăti cozonaci și fără drojdie, la fel de gustoși și fragezi ca cei tradiționali.
-250 gr de făină;
-1 ou;
-150 gr de zahăr;
-100 gr de unt de cel puțin 82%;
-150 ml de lapte cald (30-40 grade);
-2 linguri de smântână fermentată;
-100 gr de fructe uscate sau după gust;
-2 linguri de amidon de porumb;
-1 linguriță de praf de copt;
-un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu;
-1 praf de sare;
-1-2 lingurițe de zahăr vanilat (vanilie sau extract de vanilie).
Pentru glazură:
-1 albuș;
-100-150 gr de zahăr pudră;
-zeama de la ½ de lămâie.
MOD DE PREPARARE:
1.Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Spălați stafidele în apă rece, apoi le înmuiați pentru 15-20 de minute în apă fierbinte.
2.În vasul cu făină cernută, adăugați amidonul (face aluatul mai delicat), praful de copt, zahărul vanilat, sarea și bicarbonatul. Amestecați bine cu telul.
3.Bateți oul cu zahăr la viteză mică, apoi creșteți treptat viteza, cât să obțineți o compoziție pufoasă și albicioasă.
4.Turnați laptele cald, adăugați smântâna și amestecați din nou cu mixerul.
5.Topiți untul, iar după ce se răcorește, îl adăugați în vas și amestecați cu telul.
Sfat. Este foarte important să folosiți unt de calitate, de asta depinde cât de gustos va fi cozonacul.
6.Încorporați ingredientele uscate, în porții mici, și amestecați foarte bine cu telul.
7.Adăugați stafidele (sau alte fructe uscate) și amestecați. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 5-10 minute.
Sfat. Deși aluatul seamănă cu cel pentru brioșe, totuși cozonacul are alt gust.
8.Umpleți 2/3 din forma pentru cozonac cu aluat. Dacă folosiți forme metalice, nu de hârtie, atunci le ungeți cu unt sau ulei.
9.Coaceți cozonacul timp de 50-60 de minute la cuptorul preîncălzit până la 180°С, în funcție de mărimea formei și de cuptor. Faceți testul scobitorii.
10.Pregătiți glazura. Bateți albușul, până se formează spuma. Folosiți mixerul și măriți treptat viteza.
11.Apoi adăugați treptat puțin zahăr pudră și amestecați la viteză medie.
12.Adăugați zeama de lămâie (sau sare de lămâie).
13.Continuați să adăugați treptat zahăr pudră, până obțineți glazura de densitatea dorită. Cu această cantitate de glazură puteți decora 3-4 cozonaci medii.
14.După ce cozonacul se va răci, îndepărtați forma de hârtie și decorați-l: îl înmuiați în glazură, apoi formați diverse desene cu spatula și îl presărați cu ornamente.
Sursa: retete-usoare.info.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…