Din cuprinsul articolului
În urma anunțului că Turcia a intrat în zona roșie a țărilor cu risc epidemiologic, tot mai mulți români au optat pentru întoarcerea în țară, formându-se cozi semnificative de autovehicule la punctul de trecere a frontierei Kapikule (Turcia) – Kapitan Andreevo (Bulgaria). Potrivit autorităților, timpul estimat de așteptare este de minimum 6 -8 ore.
MAE, precizări în contextul cozilor mari de la punctele de trecere a frontierei din nordul Turciei
„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a fost sesizat de către cetățeni români care se deplasează pe cale rutieră dinspre Turcia spre România despre creșterea timpilor de așteptare în punctul de trecere a frontierei Kapikule, aflat în nordul Republicii Turcia. Pe fondul situației create la acest punct de trecere a frontierei turco-bulgare, reprezentanții misiunii diplomatice au efectuat demersuri în regim de urgență pe lângă Direcția Vamală Kapikule și Direcția Vamală Hamzabeyli, pentru a obține informații suplimentare”, se arată în comunicatul MAE.
Autoritățile turce au confirmat formarea unor cozi semnificative la vama respectivă.
„Potrivit informațiilor preliminare obținute, autoritățile turce au confirmat formarea unor cozi semnificative de autovehicule la punctul de trecere a frontierei Kapikule (Republica Turcia) – Kapitan Andreevo (Republica Bulgaria) fiind dispuse măsuri de redirecționare a acestora către diferite spații de parcare amenajate în apropiere pentru fluidizarea traficului în zona punctului de frontieră. Autoritățile turce au comunicat faptul că timpul estimat de așteptare pentru efectuarea procedurilor vamale este de minimum 6-8 ore și au recomandat utilizarea unor rute alternative de părăsire a Republicii Turcia, respectiv punctele de trecere a frontierei Hamzabeyli (Republica Turcia) – Lesovo (Republica Bulgaria) sau Dereköy (Republica Turcia) – Malko Târnovo (Republica Bulgaria)”, a mai precizat MAE.
Ambasada României în Turcia continuă să urmărească situația traficului rutier din punctele de trecere a frontierei.
„MAE precizează că Ambasada României la Ankara continuă să urmărească situația traficului rutier din punctele de trecere a frontierei menționate și menține dialogul cu autoritățile turce competente. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19”, spune MAE.
Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație deosebită, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +90.532.318.1726.