Coxartroza sau artroza șoldului este o afecțiune cronică ce se manifestă prin degenerarea articulației șoldului. Te întrebi pe cine afectează? În special pe femeile care au peste 50 de ani.
„Înaintarea în vârstă este factorul principal de risc deoarece crește predispoziția la deteriorarea articulațiilor. Alți factori de risc sunt: obezitatea, istoricul de diabet zaharat și boli hormonale, traumatismele sau fracturile la nivelul șoldului și malformațiile congenitale sau inegalitatea membrelor”, explică dr. Tarek Nazer, medic ortoped.
Care sunt simptomele coxartrozei?
– debut lent cu dureri dimineață la efectuarea primelor mișcări
– redoare articulară
– cracmente osoase
– sensibilitate la frig și la umezeală
– instabilitate în ortostatism
– dureri la efort fizic
– dureri la mers
„Diagnosticul de coxartroză se pune în urma anamnezei și a unui examen clinic local, prin care se vor examina mersul, amplitudinea mișcărilor, egalitatea sau inegalitatea membrelor, intensitatea și localizarea durerii, acesta fiind însoțit de un examen radiologic prin care se poate observa prezența de osteofitoză, îngustarea spațiului articular și a depozitelor de calciu în interiorul articulației. Uneori este necesară o investigație suplimentară precum rezonanța magnetică”, continuă specialistul ortoped.
Care este tratamentul împotriva coxartrozei?
Există mai multe protocoale de tratament, toate aplicate în funcție de gravitatea afecțiunii. Coxartroza se tratează cu ședințe de kinetoterapie și fizioterapie. Pot fi urmate ședințe de infiltrații locale sub control radiologic sau tratamentul farmacologic cu antiinflamatoare si antialgice. De asemenea, dacă există indicație terapeutică, pacientul poate fi supus unei artroplastii.