Sari la conținut

Ce se întâmplă cu pacienții cu insuficiență cardiacă dacă se infectează cu covid-19?

2 din 10 pacienţi români

Pacienții care suferă de insuficiență cardiacă dacă se îmbolnăvesc de COVID-19 au de aproape două ori mai multe șanse de a deceda, constată un nou studiu, motiv pentru care cercetătorii recomandă ca acești pacienți să fie vaccinați împotriva COVID-19 cu prioritate.

„Rezultatele noastre susțin prioritizarea pacienților cu insuficiență cardiacă pentru vaccinarea COVID-19 odată ce aceasta este disponibilă”, a declarat dr. Amardeep Dastidar, cardiolog intervențional la North Bristol NHS Trust și Bristol Heart Institute din Anglia și cercetător.

Pacienții cu insuficiență cardiacă – grup de risc

Pacienții cu insuficiență cardiacă de toate vârstele ar trebui să fie considerați un grup cu risc ridicat și să fie sfătuiți să mențină distanța fizică și să poarte o mască facială pentru a preveni infecția. Agravarea bruscă și severă a simptomelor din insuficiența cardiacă reprezintă o urgență medicală care necesită spitalizare.

Într-o analiză care a inclus 283 de pacienți internați într-un singur spital cu insuficiență cardiacă acută, cercetătorii au descoperit o scădere substanțială, dar statistic nesemnificativă, a internărilor pacienților cu insuficiență cardiacă acută în timpul pandemiei.

În cele opt săptămâni înainte de COVID, 164 de pacienți au fost internați, comparativ cu 119 pacienți după debutul pandemiei de COVID-19, potrivit studiului publicat pe 7 ianuarie în revista ESC Heart Failure.

În schimb, numărul deceselor pacienților cu insuficiență cardiacă acută aproape s-a dublat în timpul pandemiei.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 11% dintre pacienții din grupul de dinainte de pandemie au murit în decurs de 30 de zile, comparativ cu 21% din grupul cu COVID-19.

Potrivit experților, acest lucru poate sugera că există o interacțiune direct cu virusul SARS-COV-2, rezultate mai grave pentru pacienții cu insuficiență cardiacă acuta cu infectie COVID suprapusă.

Pacienții cu boli cardiovasculare care se infectează cu coronavirusul SARS-CoV-2 au un risc de deces mai mare de 3,5 ori decât persoanele fără astfel de afecțiuni, a arătat o analiză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) la un eșantion reprezentativ de persoane din România care au avut Covid-19.

 Documentul reliefa că bolile cardiovasculare sunt primul factor de risc de deces în cazul Covid-19, urmate de bolile renale și de cancer.

,,Mortalitatea globală a pacienților diagnosticați cu infecția cu SARS-COV 2 pare să fie în jurul valorii de 5%.

Încă de la începutul epidemiei, medicii au remarcat o mortalitate mult mai mare în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. Sigur și vârsta în sine contează foarte mult în ceea ce privește rata de mortalitate, 1 din 10 pacienți cu vârsta peste 65 de ani având un risc de mortalitate de 10% și această mortalitate crește până la 25% la pacienții peste 80 ani.

Impactul bolilor cardiovasculare asupra acestei rate de mortalitate este unul foarte important”, a declarat as. univ. dr. Alexandru Cotoban, medic cardiolog

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel