Din cuprinsul articolului
Teoria apariției virusului într-un laborator în Wuhan. Un om de știință chinez a declarat că virusul nu a fost creat în laborator, în orașul Wuhan, declarând pentru BBC că este deschis „oricărui tip de vizită” pentru a exclude această ipoteză.
Declarația surpriză a prof. Shi Zhengli vine în timp ce o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se pregătește să călătorească luna viitoare la Wuhan pentru a începe investigația asupra originilor Covid-19.
Cartierul îndepărtat Tongguan, în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, este greu de vizitat aproape în orice moment. Însă atunci când o echipă BBC a încercat recent să viziteze orașul, a fost imposibil.
Polițiști îmbrăcați în civili și alți oficiali în mașini neinscripționate au urmărit echipa ziariștilor de la BBC kilometrii întregi pe drumurile înguste și denivelate ce duc spre acest oraș. În momentul în care echipa de ziariști a fost forțată să se întoarcă la punctul de plecare, aceștia au fost însoțiți pe întreg traseul de aceleași mașini.
„Am găsit obstacole în calea noastră, inclusiv un camion „defect”, despre care localnicii au confirmat că a fost plasat peste drum cu câteva minute înainte de a ajunge echipa noastră.”
„Am dat peste puncte de control la care bărbații neidentificați ne-au spus că treaba lor este să ne țină în afara orașului.”
„La prima vedere, toate acestea ar putea părea un efort disproporționat având în vedere destinația noastră intenționată, o mină de cupru abandonată nedescriptibilă, în care, în 2012, șase muncitori au cedat unei boli misterioase care, în cele din urmă, a luat viața a trei dintre ei.”
Dar tragedia lor, care altfel aproape sigur ar fi fost uitată în mare măsură, a primit un nou sens o dată cu pandemia Covid-19.
Aceste trei decese se află acum în centrul unei controverse științifice majore cu privire la originile virusului și la întrebarea dacă acesta provine din natură sau dintr-un laborator.
Încercările autorităților chineze de a opri echipa BBC de a ajunge la locația menționată reprezintă un semn de manipulare din partea autorităților chineze a informațiilor.
De mai bine de un deceniu, dealurile acoperite de junglă din Yunnan – și sistemele de peșteri din interior – au fost în centrul unui studiu științific gigant.
Profesoara Shi a câștigat aprecieri internaționale pentru descoperirea sa și anume boala cunoscută sub numele de Sars, care a ucis peste 700 de oameni în 2003. Boala a fost cauzată de un virus care provenea probabil dintr-o specie de liliac dintr-o peșteră din Yunnan.
De atunci, prof. Shi – denumit adesea „Batwoman din China” – a fost în avangarda unui proiect pentru a încerca să prevadă și să prevină în continuare astfel de focare.
Prin prinderea liliecilor, prelevarea de probe fecale de la ei și apoi transportarea probelor înapoi la laboratorul din Wuhan, la 1.600 km (1.000 mile) distanță, echipa din spatele proiectului a identificat sute de noi coronavirusuri de la lilieci.
Dar faptul că Wuhan găzduiește acum cea mai importantă instalație de cercetare a coronavirusului din lume, precum și primul oraș care a fost devastat de un focar pandemic de unul nou mortal, a alimentat suspiciunea că cele două lucruri sunt legate.
Guvernul chinez precum și prof. Shi au respins acuzația unei scurgeri de virus din laboratorul Wuhan.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…