Categories: Ştiri sănătate

Probleme majore pentru pacienții cu reumatism, din cauza Covid-19. Semnal de alarmă!

Din cuprinsul articolului

Covid și reumatism. 36,1% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale.

Pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului și pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS COV 2.
Aceste rezultate sunt cuprinse într-o cercetare realizată de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți ce se desfășoară în perioada 28-30 octombrie în varianta online.

Covid și reumatism

Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eșantion de 224 pacienți cu boli reumatismale inflamatorii (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus și alte afecțiuni din gama artritelor).
Un procent de 35,9% dintre pacienți au răspuns că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în 2020, iar 21,5% dintre ei au fost de doar trei ori. Doar 33,5% dintre cei chestionați au răspuns că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie.
Mai grav este că 29,5% dintre pacienți și-au interupt tratamentul, menționând motive precum:
• Lipsa accesului la medicul curant, Spitalul în cauză nefiind accesibil și bolnavilor cronici,
• Perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar,
• Lipsa accesului la controlul periodic,
• Imposibilitatea schimbării medicației în situațiile în care acest lucru se impunea, din cauză că a lipsit accesul la medicul curant,
• Necunoașterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul.

Statistici alarmante

Pacienții spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite și pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost tratați și înainte.
29% dintre respondenți spun că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru din cauze precum: frica de contaminare, spital devenit COVID, așteptare lungă pentru a ajunge la programare, lipsa locurilor în spital.
23,6% dintre pacienți afirmă și că au avut dificultăți la locul de muncă din cauza bolii. Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate dar și a temerii de a merge cu transportul în comun, precum și acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

3 secunde ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

20 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

40 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: