Din cuprinsul articolului
Efectele negative și simptomele pe termen lung ale COVID nu se limitează doar la probleme de respirație. Simptomele se pot extinde la palpitații ale inimii, ceață cerebrală, somnolență și multe altele.
Deși COVID-19 afectează în primul rând sistemul respirator, oamenii de știință știu de mult că virusul poate crea probleme și în alte regiuni ale corpului, cum ar fi creierul.
Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Nature Communications, leziunile cerebrale pot continua să apară și la câteva luni după infectarea cu COVID.
În timp ce indivizii pot părea sănătoși la testele normale de inflamație a sângelui, cercetătorii au descoperit că unii pacienți recuperați cu COVID-19 păstrau în continuare markeri de sânge care indică leziuni cerebrale persistente.
Potrivit unui comunicat de presă al echipei de cercetare, 800 de pacienți spitalizați cu COVID-19 în Anglia și Țara Galilor au fost investigați de către cercetători; jumătate dintre ei aveau boli neurologice nou diagnosticate. Proteinele care afectează creierul, anticorpii și proteinele inflamatorii serice au fost măsurate de către cercetători.
Potrivit comunicatului, pacienții cu COVID-19 care au avut un debut rapid al simptomelor au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de leziuni cerebrale, indicatori de sânge și sinteza inflamatorie a proteinelor.
Chiar dacă testele au evidențiat o inflamație minimă, cercetătorii au fost șocați să descopere markeri de sânge care au indicat leziuni cerebrale persistente la câteva luni după ce participanții la studiu au fost eliberați din spital. Majoritatea celor care au prezentat noi probleme neurologice pe parcursul fazei acute au experimentat acest lucru.
„Studiul nostru demonstrează că markerii leziunilor cerebrale sunt prezenți în sângele luni după COVID-19, și în special la cei care au avut un Complicație cerebrală indusă de COVID-19 (de exemplu, inflamație sau accident vascular cerebral), în ciuda rezoluției răspunsului inflamator din sânge.
Acest lucru ridică posibilitatea că ar putea exista o inflamație în curs și leziuni ale creierului pe care testele de sânge pentru inflamație ar putea să nu le poată identifica”, a explicat cercetătorul principal Benedict Michael, dr., director al Laboratorului de neuroștiință a infecțiilor de la Universitatea din Liverpool, într-un comunicat de presă.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…