Din cuprinsul articolului
Virusul care a ucis până acum peste un milion de oameni. Cercetătorii avertizează că cifrele oficiale subestimează numărul real de morți al pandemiei, care s-ar putea tripla dacă virusul este lăsat să se răspândească necontrolat.
Nouă luni în pandemie de coronavirus, rata oficială de deces la nivel mondial a depășit acum un milion de oameni. Dar cercetătorii avertizează că această cifră probabil subestimează foarte mult numărul real de persoane care au murit din cauza COVID-19. Și, în cel mai rău scenariu, un grup de modelatori sugerează că numărul deceselor ar putea depăși 3 milioane de oameni până în ianuarie.
Virusul care a ucis: Reperul de un milion a fost atins pe 28 septembrie, potrivit instrumentului de urmărire a cazului COVID întreținut de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland.
În realitate, este probabil ca acest număr „să fi fost depășit cu ceva timp în urmă”, spune Andrea Gómez Ayora, epidemiolog la Universitatea Chile din Santiago. Multe decese legate de coronavirus nu au fost raportate, spune ea, în special în țările în care testarea nu este răspândită. Numărul morților va continua să crească pe măsură ce capacitatea de diagnostic crește pe tot globul.
Cu toate acestea, acesta este un moment semnificativ, spune Naomi Rogers, istorică a medicinei la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut. „Este un exemplu și mai puternic al devastării acestei pandemii, care, pe măsură ce o trăim, a fost foarte ușor de normalizat”.
„Am fi putut evita multe dintre aceste decese”, spune Ali Mokdad, un epidemiolog la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington din Seattle. De exemplu, în Statele Unite – care are cel mai mare număr național de morți, la peste 200.000 – este probabil ca un mandat național privind purtarea măștilor faciale în public ar fi ajutat la reducerea ratelor de transmitere a coronavirusului, spune el.
Câte decese vom vedea în următoarele luni va depinde de modul în care guvernele reacționează la pandemie, adaugă Mokdad.
Folosind date oficiale despre COVID-19 din diferite națiuni, IHME a proiectat impactul global al pandemiei în mai multe scenarii. Cercetătorii estimează că, dacă tendințele actuale continuă, până în ianuarie 2021, numărul total al deceselor va ajunge la 2,5 milioane, cifră care ar putea fi redusă la 1,8 milioane dacă fiecare țară adoptă purtarea măștii obligatorie în orice context.
Dar, în condiții diferite, situația s-ar putea agrava. Dacă guvernele ridică măsurile de precauție precum distanțarea socială și restricțiile asupra adunărilor, numărul morților ar putea crește și mai mult, ajungând la 3,3 milioane până în ianuarie 2021, în jur de 72.700 de persoane murind în fiecare zi. „Ne îndreptăm spre un moment dificil.” spune Mokdad.
Pandemia va provoca, de asemenea, decese care nu sunt incluse în bilanțul oficial COVID-19, adaugă el, din cauza efectelor knock-on care încep să apară. Acestea includ o scădere a vaccinărilor din copilărie, deoarece oamenii evită clinicile, creșterea consumului de alcool și droguri ilegale și creșterea mortalității din alte boli, deoarece sistemele de îngrijire a sănătății suprasolicitate se luptă să țină la distanță coronavirusul.
Alți cercetători speră că numărul deceselor care depășește valoarea de un milion ar putea reprezenta un moment de cotitură în cursul pandemiei. „Sper că există ceva despre noțiunea de milion, care este un număr atât de puternic, [încât] acesta ar putea fi un fel de moment de trezire”, spune Rogers.
Cu un flux constant de date pandemice, există riscul de a uita „ceea ce reprezintă numărul: durerea multor familii care au văzut o persoană dragă pierzându-și respirația”, spune Camila Montesinos Guevara, specialist în sănătate la Universitatea UTE din Quito, Ecuador. „Nu este vorba doar de a privi numerele.”
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…