Categories: Ştiri sănătate

Covid-19. Un nou studiu sugerează că virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani

Efectele cognitive ale virusului pot dura până la câteva luni în cazuri specifice, susțin noile cercetări. Creierul poate suferi un impact semnificativ.

Persoanele care se recuperează după infectarea cu virusul pot suferi un impact considerabil în ceea ce privește creierul și funcțiile sale. Cele mai severe infecții manifestate au fost asociate cu declinul mental. Virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani, spun cercetătorii.

Un studiu efectuat pe mai mult de 84,000 de pacienți a scos la iveală că, în cazuri grave, infectarea cu Covid-19 este asociată cu un deficit cognitiv semnificativ, ce poate dura luni. Studiul a fost condus de Adam Hampshire, doctor al instituției Imperial College London.

”Evaluările noastre sugerează că există consecințe cognitive cronice în urma infectării cu Covid-19”, au spus cercetătorii într-un reportaj. ”Pacienții care s-au recuperat, inclusiv cei care nu mai prezentau simptome, au manifestat deficite cognitive substanțiale. Acestea arată că virusul poate îmbătrâni creierul cu 10 ani.

Testele cognitive măsoară cât de bine creierul îndeplinește sarcini, precum memorarea cuvintelor. Acest tip de testare este folosit pentru a determina activitatea creierului în Alzheimer, însă este folosit și pentru a estima deficitul cognitiv temporar.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 84,285 de persoane, care au realizat un test numit ”Great British Intellligence”. Descoperirile, care necesită părerea altor experți, au fost publicate pe MedRxiv.

Deficitele cognitive au fost substanțiale, ”în special printre oamenii care au fost internați din cauza unor manifestări grave. Cele mai severe cazuri au fost asociate cu un declin mental de până la 10 ani pentru pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.

Cu toate acestea, unii specialiști recomandă ca testul să fie privit cu prudență. ”Funcția cognitivă a participanților nu era cunoscută inainte de infectarea cu virusul. Rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung, astfel, orice efecte asupra percepției pot fi de scurtă durată”, a susținut Joanna Wardlaw, profesor al Universității din Edinburgh.

 

 

Recent Posts

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

7 minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

27 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

47 de minute ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

o oră ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

2 ore ago

Citeste si: