Din cuprinsul articolului
Vești proaste pentru fumători. Covid-19 și fumatul, cea mai periculoasă asociere.
La începutul pandemiei, fumătorii s-ar putea să fi crezut că nu prea au de ce să-și facă griji. Existau o serie de vești bune pentru ei. Un studiu care circulă pe rețelele de socializare a sugerat că fumatul ar putea fi asociat cu un risc mai mic de a contracta Covid-19. Aceasta nu este povestea completă, însă. Confrom theguardian.com, o serie de rapoarte recente par să respingă această afirmație.
Săptămâna trecută, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au analizat date de la mai mult de 8.000 de tineri adulți care au finalizat Studiul Național de Interviuri în Sănătate, împreună cu un set de indicatori de risc stabiliți de Centrele SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor. Scopul a fost de a vedea cât de vulnerabili erau tinerii față de Covid-19. Cercetătorii au descoperit că 32% dintre cei chestionați aveau afecțiuni preexistente care îi puneau în pericol de infectare. Dar când cercetătorii au eliminat persoanele care fumau și foloseau țigări electronice și s-au uitat exclusiv la nefumători, procentul celor susceptibili la virus a scăzut la jumătate – la 16%.
Un alt studiu recent a găsit rezultate similare. Societatea pentru Cercetări privind Nicotina și Tutunul a analizat peste 11.000 de pacienți cu Covid-19. S-a constatat că aproximativ 30% au avut antecedente de fumat. Starea lor de sănătate a progresat către una mai severă sau critică. Între timp, 17,6% dintre pacienții care nu fumează au văzut o creștere a severității simptomelor. Studiul a concluzionat că „fumatul este un factor de risc pentru progresia Covid-19”, iar fumătorii au aproape două ori mai multe șanse să dezvolte simptome severe.
Rapoartele anterioare sugeraseră că numărul fumătorilor care s-au infectat cu Covid-19 a fost mult mai mic decât numărul nefumătorilor. În februarie, un studiu din New England Journal of Medicine a analizat cazurile din China. S-a constatat că, dintre persoanele care au dat rezultate pozitive, aproximativ 85% erau nefumători, 13% erau fumători actuali și 2% erau foști fumători. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni de știință să creadă că nicotina ar putea fi un factor de protecție împotriva coronavirusului.
Totuși, nu toată lumea era convinsă. Dr. David Christiani, profesor la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, consideră că multe dintre acele studii s-au făcut în grabă și nu au fost bine concepute. Fumatul nu este în niciun fel benefic pentru sănătatea plămânilor. De fapt, probabil crește doar probabilitatea de infecție.
„Produsele din tutun provoacă inflamații în căile respiratorii și afectează imunitatea pulmonară, ceea ce face oamenii mai sensibili la infecții în general”, a spus Christiani.
Drept urmare, severitatea simptomelor și probabilitatea de deces sunt mult mai grave în rândul fumătorilor care au testat pozitiv pentru Covid-19, a declarat dr. Michael Siegel, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston. Fumatul poate fi în detrimentul propriei sănătăți. Dar funcționează și împotriva eforturilor comunității de limitare a răspândirii virusului.
„Cineva care vapează poate fi „tânăr și foarte sănătos”. Dar dacă acele persoane sunt pozitive cu Covid-19, uită-te la acel nor din jurul lor. Imaginați-vă doar că ar putea exista viruși activi în întregul nor”, a mai spus Christiani.
De obicei, fumătorii nu vor avea măști. Prin urmare, indiferent de distanța socială pe care o fac, particulele de fum pe care le expiră ar putea fi captate de curenții de vânt. Deoarece particulele sunt atât de fine, ele ar putea pătrunde prin măști standard, care au fost făcute doar pentru protecția picăturilor.
Din acest motiv, experții sugerează că oamenii își pot reduce obiceiurile dacă pot.
„De ce să vă asumați riscul de a vă irita tractul respirator într-un moment ca acesta?” declară Siegel.
Dar pentru cei care folosesc vaporii ca metodă de a renunța la fumat, poate fi mai complicat.
„În mod ideal, acei oameni ar înceta să vapeze. Cu toate acestea, realitatea este că dacă încearcă să se oprească, există șansa ca aceștia să se întoarcă la fumat”, a mai spus acesta.
Multe magazine de fumat au rămas deschise în timpul blocării, ceea ce poate face renunțarea mai grea. Dar, desigur, închiderea acestor magazine poate să nu fie cea mai eficientă abordare a sănătății publice, chiar și în mijlocul unei pandemii.
„Oamenii sunt dependenți de nicotină. Vor găsi o modalitate sau alta de a ajunge acolo pentru a-și rezolva problema”, a spus Christiani.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…