Din cuprinsul articolului
Numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a început să crească iar la niveluri considerate record în China și Europa. ”Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi”, atrage atenția medicul Marius Geantă.
COVID-19 se întoarce. Anunț cumplit: Se întâmplă din nou
Recent, China a anunțat cel mai mare număr zilnic de cazuri de Covid-19 de la începutul epidemiei. Sâmbătă au fost înregistrate peste 1.500 de noi infecții locale cu COVID-19, cele mai multe de la epidemia inițială de la începutul anului 2020, în timp ce varianta Omicron determină orașele din întreaga țară să înăsprească măsurile.
Din totalul zilnic, 476 infecții au fost transmise local, a precizat Comisia Națională de Sănătate, conform Reuters.
Autorităţile au închis şcolile în Shanghai şi au instituit lockdown în mai multe oraşe din Nord-Vest, în timp ce 19 provincii fac eforturi pentru a limita focarele produse de variantele Delta şi Omicron, dar în mod special de aceasta din urmă.
”Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi. Ce am constatat în ultimele zile este reluarea creşterii în ceea ce priveşte numărul de cazuri, în multe ţări din vestul Europei, ţări care de altfel au renunţat înaintea noastră la o mare parte sau la toate măsurile nonfarmacologice, ca să le numim aşa”, subliniază dr. Marius Geantă.
„Este mult mai mare şi decât media europeană, şi decât rata vaccinării din România. Pe de altă parte, în Danemarca, prima ţară care a renunţat la orice fel de restricţie având o rată a vaccinării anti-COVID-19 de peste 80%, constatăm acum cea mai mare rată a mortalităţii de când a început pandemia.
Comparând bineînţeles cu rata pe care ei au avut-o înainte, nu cu altceva. Mai trebuie spus că sistemul lor de sănătate a fost performant în a ţine jos nivelul mortalităţii. Dar este un semnal important”, mai spune dr. Geantă.
Autoritățile ar trebui să impună restricții
„Consider că este impropriu să nu mai avem chiar niciun fel de restricţii, chiar dacă nu mai avem stare de alertă şi este alegerea fiecăruia.
Deci, această chestiune a comportamentului individual reprezintă, de fapt, marele risc pentru creşterea valului în continuare. Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii”, conchide medicul, potrivit Antena 3.
România a ajuns la 2.794.081 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, după ce, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.087 de noi îmbolnăviri.