Sari la conținut

COVID-19: 5 proteine din sânge prezic boala critică și moartea. Ce legătură există cu obezitatea?

împotriva variantei Deltaei
  • Un studiu sugerează că printre persoanele spitalizate pentru COVID-19, nivelurile sanguine de cinci proteine sunt mai mari la cei care vor continua să necesite îngrijiri critice.
  • Aceste proteine sunt asociate cu un tip de celulă imună care poate favoriza inflamația excesivă și coagularea sângelui în plămâni.
  • Unele dintre aceleași proteine sunt la niveluri ridicate la persoanele cu obezitate.
  • Dacă studii ulterioare confirmă descoperirile, descoperirea ar putea duce la noi teste și tratamente pentru COVID-19 sever.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 81% dintre persoanele cu COVID-19 dezvoltă doar simptome ușoare sau moderate, cum ar fi febra și tuse.

Cu toate acestea, aproximativ 14% din toți pacienții continuă să dezvolte dificultăți de respirație și niveluri scăzute de oxigen din sânge.

Aproximativ 5% se îmbolnăvesc critic și pot avea nevoie de tratament într-o unitate de terapie intensivă pentru detresă respiratorie acută și insuficiență multiplă a organelor.

Cercetările anterioare au implicat următorii factori de risc în dezvoltarea COVID-19 severă:

  • molecule de semnalizare imună numite citokine
  • două tipuri de celule imune: monocite și macrofage
  • un factor de coagulare a sângelui

Cu toate acestea, rămâne neclar de ce unele persoane cu boli severe se recuperează, în timp ce altele se îmbolnăvesc în mod critic.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină Yale din New Haven, CT, au arătat că nivelurile a cinci biomarkeri proteici din sângele pacienților cu COVID-19 din spital prezic cu tărie cine va deveni grav bolnav.

Toate cele cinci proteine joacă un rol în activarea unui alt tip de celulă imună, cunoscută sub numele de neutrofil.

„Dacă un test de diagnosticare [pentru acești biomarkeri] ar putea fi comandat devreme, ne-ar putea da un sentiment mai bun despre cine este mai probabil să se îmbolnăvească critic și va beneficia de un nivel mai ridicat de îngrijire și luare în considerare a terapiilor care afectează sistemul imunitar devreme în spitalizarea lor ”, spune autorul principal dr. Hyung Chun, MD, profesor asociat de medicină cardiovasculară și patologie și director de cercetare translațională la Programul de boli vasculare pulmonare Yale.

Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare potențiale, iar aceste teste pot ajuta la identificarea acelor pacienți care ar beneficia cel mai mult, adaugă el.

Lucrarea de studiu apare în revista Blood Advances.

Depistarea proteinelor din sânge

Cercetătorii au folosit „profilarea proteomică” pentru a examina proteinele din probele de sânge de la 85 de participanți, inclusiv 13 controale asimptomatice. Cel puțin 23 dintre acești indivizi au dat o probă de sânge în prima zi de spitalizare cu COVID-19.

Unii dintre participanți au continuat să solicite tratament în unitatea de terapie intensivă, în timp ce alții nu.

Cercetătorii au folosit un algoritm de învățare automată pentru a identifica cinci proteine care au fost cei mai buni predictori care vor deveni bolnavi critici.

Acești biomarkeri ai proteinelor au fost predictori mai buni ai bolilor critice decât unele citokine legate de COVID-19 sever, spun oamenii de știință.

Au fost, de asemenea, buni predictori ai mortalității. Niciunul dintre indivizii cu un nivel scăzut al acestor biomarkeri nu a murit.

Toate cele cinci proteine sunt asociate cu activarea neutrofilelor, care încep viața în măduva osoasă înainte de a pătrunde în sânge.

Pentru a confirma importanța acestor celule imune pentru prezicerea unor rezultate mai slabe în COVID-19, cercetătorii au analizat, de asemenea, rezultatele testelor de sânge de la peste 3.000 de persoane care au fost admise în sistemul spitalului Yale New Haven.

Această analiză a arătat că persoanele care au crescut numărul de neutrofile la scurt timp după internarea lor în spital au fost mai predispuse să moară de boală.

„Această semnătură a activării neutrofilelor a fost predictivă a mortalității în spital și, cel mai puternic, a fost crescută la momentul internării în spital la pacienții care au progresat doar mai târziu către o boală critică, precedând și prezicând apariția bolii critice.”

Conexiunea obezității

Neutrofilele sunt „primele intervenții” ale sistemului imunitar la locul infecției și al rănirii, dar pot provoca leziuni colaterale prin inflamație excesivă.

Cercetările anterioare au legat unii dintre biomarkerii proteinelor pe care noul studiu le-a identificat cu obezitatea.

Potrivit CDC, obezitatea triplează riscul de spitalizare al unei persoane cu COVID-19, iar indicele de masă corporală (IMC) se corelează pozitiv cu mortalitatea cauzată de boală.

Cercetătorii observă că, în timp ce obezitatea implică inflamație cronică, de grad scăzut, COVID-19 provoacă hiperinflamare care poate duce la deteriorarea țesuturilor și la insuficiența organelor.

Există, de asemenea, dovezi, notează cercetătorii, că neutrofilele pot juca un rol în tromboza excesivă sau coagularea sângelui, pe care medicii le văd la pacienții cu boală critică cu boala.

Dovezi indirecte

Autorii scriu că o limitare a studiului lor a fost că nu a demonstrat că neutrofilele sunt sursa celor cinci biomarkeri proteici.

Cu toate acestea, ei adaugă că există mai multe alte linii de dovezi care să susțină această ipoteză.

De exemplu, patru dintre proteine sunt produse bine stabilite ale neutrofilelor. În plus, noul studiu a constatat că nivelurile fiecăreia dintre cele cinci proteine s-au corelat îndeaproape cu concentrația de neutrofile din fluxurile de sânge ale participanților.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel