Sari la conținut

Studiu alarmant. COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul

interventie chirurgicala
sursa foto: Doctorul Zilei
Femeie cu tumoră gigant, operată cu succes de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Iași

Studiu alarmant. COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul

Tot mai mulți oameni de știință vorbesc despre modul parșiv în care COVID afectează plămânii, mai ales la pacienții tineri și sănătoși. Simptomele se schimbă de la o perioadă la alta, iar virusul SARS-CoV-2 este greu de ţinut sub control.

Rezultatele studiilor de caz și rezultatele autopsiilor confirmă faptul că, în unele cazuri, COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare foarte grave. Atât de grave încât pacienții au nevoie de un transplant pulmonar pentru a supraviețui.

COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au analizat țesuturile de la pacienții bolnavi cu coronavirus care au suferit transplant de plămâni și de la pacienții care au murit din cauza bolii. În urma cercetărilor, aceștia au descoperit că virusul poate distruge „cadrul fundamental” al plămânilor. Potrivit upi.com, acest lucru înseamnă că organele pur și simplu nu se mai pot recupera. Astfel, variantele de tratament pentru un astfel de pacient devin foarte limitate.

Dr. Ankit Bharat est cercetătorul principal al studiului, șeful secției de chirurgie toracică și directorul chirurgical al Programului de transplant pulmonar de medicină Northwestern, din Chicago. Dr. Bharat a declarat pentru sursa citată că

„Oferim dovezi explicite conform cărora noul COVID-19 poate provoca leziuni permanente la nivelul plămânilor. Este vorba de cazul unor pacienți pentru care transplantul pulmonar este singura speranță de supraviețuire. Complicatiile transplanturilor includ infecția (posibil chiar din nou cu noul COVID-19), infecția bacteriană și posibila respingere a plămânilor transplantați”, a spus dr. Bharat.

Opt pacienți cu COVID-19, supuși transplantului dublu de plămâni

Echipa sa a descoperit, de asemenea, celule unice – numite celule epiteliale KRT17 – în țesutul pulmonar al pacienților cu COVID-19 cu leziuni ireversibile. Aceste celule au fost găsite și la pacienții cu fibroză pulmonară în stadiul final, o boală pulmonară progresivă mortală.

Dr. Ankit Bharat a explicat într-un comunicat de presă modul în care se crede că noul coronavirus distruge plămânii.

„Celulele progenitoare din plămâni necesare vindecării pot repopula rănile plămânului deplasându-se de-a lungul cadrului de bază al matricei pulmonare. Dar, atunci când cadrul este distrus, celulele progenitoare nu au unde să meargă. Prin urmare, plămânii dezvoltă găuri mari care servesc la adăpostirea infecțiilor. Este o observație pe care am făcut-o și în timpul intervențiilor chirurgicale dure de transplant la acești pacienți.

Gândiți-vă în acest fel: după un cutremur, dacă structura de bază a unei clădiri supraviețuiește, aceasta poate fi încă recondiționată. Cu toate acestea, dacă este căzută, singura opțiune este înlocuirea”, a dezvăluit dr. Bharat.

Descoperirile, primele de acest fel pe această temă, au fost publicate săptămâna aceasta în Science Translational Medicine. Până în prezent, opt pacienți cu COVID-19 au beneficiat de transplanturi pulmonare duble la Northwestern Medicine, cele mai performante la orice sistem de sănătate din lume.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel