Categories: Ştiri sănătate

Covid-19 poate ataca măduva hematogenă și previne formarea de noi hematii. Care este noul pericol provocat de SARS-CoV-2?

Cercetătorii de la FEFU (Department of Fundamental Medicine of Far Eastern Federal University au descoperit, împreună cu specialiștii ruși și japonezi, noile pericole provocate de SARS-CoV-2. Iată ce ne arată studiile despre asocierea virusului cu măduva hematogenă.

O publicație News Medical Life Sciences ne arată cum este asociat virusul Covid-19 cu măduva hematogenă și în ce măsură acesta afectează formarea de noi hematii. Potrivit studiilor, virusul poate ataca măduva, fapt care nu pune în pericol numai hematiile existente, ci poate preveni procesul formării altor celule noi.

Hematiile sunt celulele responsabile transportului de hemoglobină în corp, care asigură oxigenarea corespunzătoare a acestuia. Diminuarea numărului de hematii produce deteriorări la nivelul neuronilor, vaselor de sânge și organelor interne, având în vedere că nu primesc destul oxigen. În cele mai grave cazuri, această afecțiune duce la cedarea organelor. Din acest moment, pacientul riscă sufocarea.

Degradarea globulelor roșii din sânge este reacția inițială pe care corpul o are ca răspuns la infectarea cu Covid-19. Acestea se degradează în mod gradual, iar un simptom specific este gustul de fier.

Potrivit medicilor, oricine are un nivel scăzut de hemoglobină este supus riscului. De obicei, persoanele afectate sunt cele în vârstă, persoanele afectate de hipertensiune, de obezitate, diabet zaharat, femeile însărcinate, pacienții cu imunodeficiență, cu HIV, sau persoanele cu cancer.

”Virusul pătrunde în epiteliu, unde se multiplică. Apoi intră în fluxul sangvin și poate ataca plămânii, tractul gastro-intestinal sau sistemul genito-urinar. De asemenea, poate afecta hematiile”, susține Galina Reva, profesor la FEFU, School of Biomedicine. ”Credem că obiectivul virusului este să ajungă la măduva hematogenă, unde provoacă daune endoteliului. Rolul endoteliului este să regleze trecerea celulelor mature în sânge. Astfel, virusul cauzează un dezechilibru în celulele sistemului imunitar și afectează megacarocitele (celule ale măduvei). Megacarocitele devin surse pentru trombocite, în mod normal, care sunt responsabile pentru coagularea sângelui. Totuși, afectate de virus, ele încheagă sângele fără motiv”, a completat Reva.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

14 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

44 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: