Din cuprinsul articolului
Covid-19 în România. Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că soluția pentru reducerea răspândirii bolii COVID-19 ar putea fi realizată prin testarea masivă, chiar și prin metode rapide.
- La ora actuală, în România se efectuează aproximativ 30.000 de teste COVID-19 pe zi
- Autoritățile românești recunosc doar testele PCR
- În comparație, în Marea Britanie sunt efectuate zilnic între 250.000 – 300.000 de teste PCR
Pe baza cifrelor raportate, medicii infecționiști avertizează că în următoarea perioadă vom avea o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Conform datelor, în acest moment, în Europa și în America de Nord, varianta de virus care circulă este una cu transmitere rapidă.
În mai multe județe din România, rata de incidență este de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori. Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că soluția pentru reducerea răspândirii bolii ar fi testarea masivă, chiar și prin metode rapide. Acesta declară: ”Vom avea multe cazuri, dar nu neapărat severe. Adică se mențin acele forme medii și severe, dar nu e nici o diferență față de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei.
Covid-19 în România
Acum, în România, autoritățile folosesc doar testarea PCR. Iar capacitatea laboratoarelor este limitată/ În plus, procesul de testare și diagnosticare în laborator durează chiar și 12 ore, ne explică Ioana Streață, medic specialist în genetică medicală.
Care este capacitatea laboratoarelor de efctuare a testelor pe zi?
Ioana Streață, medic specialist Laboratorul de Genetică Medicală Craiova: ”Capacitatea laboratorului, în prezent, este de 400 de teste pe zi. Sunt 6 -7 ore până se generează rezultatele pentru 200 de probe. Și mai durează, apoi, 4-5 ore ca să generezi și să interpretezi rezultatele, să transmiți și să raportezi.”