Din cuprinsul articolului
Covid-19. Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmeter, specialist neurolog în cadrul spitalului Wiener Privatklinik a explicat, în exclusivitate, pentru Doctorul Zilei, ce efecte are infecția cu SARS-CoV-2 asupra creierului.
Specialistul în neurologie ne-a detaliat și ce investigații neurologice sunt necesare, în cazul pacienților care au trecut deja prin boală.
Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Deși sistemul respirator este cel mai frecvent afectat, numeroase rapoarte de caz, precum și studiile experimentale au arătat că sistemul nervos poate fi și el afectat. Modalitățile exacte prin care SARS-CoV-2 pătrunde în sistemul nervos central sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, există două explicații, și anume:
Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Până în prezent au fost descrise mai multe simptome care apar în urma infecției cu SARS-CoV-2, după cum urmează:
Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Acest lucru se bazează în totalitate pe efectele/problemele rămase în urma bolii. Un examen neurologic detaliat ar trebui să fie efectuat de fiecare persoană cu un nou debut al simptomelor neurologice în timpul sau în termen de 3 luni după infectarea cu SARS-CoV-2. Această examinare va defini alte teste (cum ar fi RMN-ul).
Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Da, în special tulburările autoimune se pot agrava în timpul oricărei infecții, inclusiv SARS-CoV-2, întrucât febra, precum și reacția imună la virus pot declanșa noi simptome, dar și o agravarea simptomelor preexistente. Prin urmare, persoanele care au un istoric în acest sens și au fost bolnavi de Covid-19 ar trebui să meargă la un control neurologic.
Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Nu există îngrijiri speciale pentru sănătatea creierului nostru în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2, cu excepția:
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…