Sari la conținut

Ce efect are Covid-19 asupra creierului. Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer, neurolog în Viena a explicat legătura dintre coronavirus și problemele neurologice

Covid-19. Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmeter, specialist neurolog în cadrul spitalului Wiener Privatklinik a explicat, în exclusivitate, pentru Doctorul Zilei, ce efecte are infecția cu SARS-CoV-2 asupra creierului. 

Specialistul în neurologie ne-a detaliat și ce investigații neurologice sunt necesare, în cazul pacienților care au trecut deja prin boală.

Doctorul Zilei: Studiile recente au arătat că infecția cu SARS-CoV-2 are efecte negative asupra creierului. Ce ne puteți spune despre asta?

Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Deși sistemul respirator este cel mai frecvent afectat, numeroase rapoarte de caz, precum și studiile experimentale au arătat că sistemul nervos poate fi și el afectat. Modalitățile exacte prin care SARS-CoV-2 pătrunde în sistemul nervos central sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, există două explicații, și anume:

  1. răspândirea hematogenă a virusului de la circulația sistemică la circulația centrală;
  2. diseminarea prin nervul olfactiv. Odată ce virusul a intrat în sistemul nervos central, acesta se poate deteriora direct în diferite părți ale creierului și care pot duce la apariția diferitelor tulburări neurologice.

Doctorul Zilei: Care sunt principalele simptome neurologice care apar în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2?

Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Până în prezent au fost descrise mai multe simptome care apar în urma infecției cu SARS-CoV-2, după cum urmează:

  • cefalee,
  • meningită / encefalită,
  • vasculită (inflamația vaselor de sânge),
  • accident vascular cerebral,
  • pierderea mirosului și a gustului,
  • tulburări autoimune (polineuropatii inflamatorii și encefalomielită acută diseminată),
  • oboseală.

Doctorul Zilei: Ce investigații neurologice ar trebui să facă o persoană care s-a îmbolnăvit de Covid-19?

Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Acest lucru se bazează în totalitate pe efectele/problemele rămase în urma bolii. Un examen neurologic detaliat ar trebui să fie efectuat de fiecare persoană cu un nou debut al simptomelor neurologice în timpul sau în termen de 3 luni după infectarea cu SARS-CoV-2. Această examinare va defini alte teste (cum ar fi RMN-ul).

Doctorul Zilei: Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate duce la agravarea afecțiunilor neurologice deja existente?

Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Da, în special tulburările autoimune se pot agrava în timpul oricărei infecții, inclusiv SARS-CoV-2, întrucât febra, precum și reacția imună la virus pot declanșa noi simptome, dar și o agravarea simptomelor preexistente. Prin urmare, persoanele care au un istoric în acest sens și au fost bolnavi de Covid-19 ar trebui să meargă la un control neurologic.

Doctorul Zilei: Cum putem avea grijă de sănătatea creierului după infectarea cu virusul SARS-CoV-2?

Prof. Univ. Dr. Fritz Leutmezer: Nu există îngrijiri speciale pentru sănătatea creierului nostru în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2, cu excepția:

  • păstrarea distanței, purtarea măștii de protecție, dezinfectarea și spălarea mâinilor și vaccinarea;
  • adoptarea unei diete sănătoase, realizarea de exerciții fizice cel puțin de 3 ore pe săptămână, menținerea activității mentale și renunțarea la fumat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel