Din cuprinsul articolului
O publicație News Medical Life Sciences scoate la iveală evoluția virusului și ne arată cum este posibil ca acesta să provoace afețiuni neurologice complexe. Un nou studiu al cercetătorilor de la Barts Health NHS Trust și Universitatea din Cambridge analizează efectele virusului asupra funcționării corespunzătoare a creierului.
Studiul, publicat în revista Neuropatologie și Neurobiologie Aplicată își propune să evidențieze afecțiunile neutropatologice descoperite în cazul a doi pacienți ce au decedat în urma virusului. Ambele cazuri au prezentat un declin neurologic.
Cercetătorii au prelevat probe de la pacienți, înainte de deces. Cu toate acestea, pentru a determina efectele fizice ale virusului asupra creierului, ei au efectuat autopsii și au analizat probele țesuturilor. Primul pacient a prezentat accidente vasculare cerebrale în mai multe zone ale creierului, calcifiere perivasculară, megacariocite și microangiopatie trombotică. Al doilea pacient a prezentat encefalită.
Cu toate acestea, specialiștii nu au găsit ARN viral în țesuturi. Acest lucru sugerează că este posibil ca afecțiunile neurologice să nu fie asociate în mod direct cu virusul. Aceste complicații ale creierului pot fi, mai degrabă, consecințele inflamației sistemice a țesuturilor și a coagulării sângelui.
”Furtuna de citokine” poate fi responsabilă pentru inducerea inflamației craniene. Furtuna de citokine este un răspuns al sistemului imunitar suprasolicitat. Drept urmare, corpul poate suferi inflamare și leziuni ale organelor.
De asemenea, alte simptome neurologice cauzate de Covid-19 includ pierderea mirosului și a gustului, confuzie, accidente vasculare cerebrale, pierderea stării de conștiență, dureri de cap, probleme de concentrare și schimbări de comportament. În cazuri severe virusul poate pătrunde în creier, cauzând infarct.
Efectele fiziologice pot suprasolicita corpul, cauzând simptome ce au efecte negative asupra creierului. Acestea includ febra, nivelul scăzut de oxigen, cedarea organelor sau coagularea sângelui.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…