Sari la conținut

Covid-19 are impact asupra fertilității masculine? Ce au scos la iveală ultimele studii?

covid-19

Potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Reproduction, cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea lichidului seminal a unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia, conform CNN.

„Acest raport ofera prima dovada directa pana in prezent ca infectia COVID-19 afecteaza calitatea lichidului seminal si potentialul reproductiv masculin”, a concluzionat  studiul.

Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării.

„Trebuie să ridic o notă puternică de precauție în interpretarea acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează că „infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină ”, dar arată doar o asociere”, a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit, printr-un comunicat transmis prin e-mail.

În plus, „este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal”, a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la International Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Studiu realizat pe un eșantion foarte mic

Studiul a inclus 105 bărbați fertili fără Covid-19 și  84 de bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus, ce le-a fost analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.

În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în lichidul seminal aparținând bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma lichidului seminal au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.

Studiul a constatat că diferențele au crescut odată cu severitatea bolii.

„Aceste efecte asupra celulelor lichidului seminal sunt asociate cu o calitate mai scăzută a lichidului seminal și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte tindeau să se îmbunătățească în timp, ele au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări a fost, de asemenea, legată de  severitatea bolii”, a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.

Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzima de conversie a angiotensinei 2, este proteina care oferă punctul de intrare pentru noul coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că Covid-19 ar putea avea un impact asupra sistemului reproductiv masculin deoarece receptorii ACE2, sau „aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânului, se găsesc și în testicule”, a spus Pacey, redactor-șef al revistei Human Fertility.

„De la începutul pandemiei Covid-19, a existat o îngrijorare de înțeles (dar teoretică) cu privire la faptul că acest coronavirus ar putea avea un impact dăunător asupra fertilității bărbaților care se infectează”, a spus Pacey.

După examinarea a aproximativ 14 studii publicate pe această temă, Pacey a spus că a concluzionat că „orice efect măsurabil al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”.

Concluziile acestui studiu, a adăugat el, s-ar putea datora altor factori, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru tratarea virusului, pe care autorii l-au recunoscut și în studiu.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel