Din cuprinsul articolului
Costul ideal pentru creșterea unui copil în România. Potrivit unui ghid online al părinților care a făcut mai multe calcule despre cât costă să crești un copil până la vârsta de 19 ani, când termină liceul, suma se învârte în jurul a 500.000 de lei.
Deși este un fenomen care are loc în majoritatea țărilor europene, natalitatea a devenit, literlamente, o problemă de securitate națională pentru România.
În primul semestru din 2023 s-au născut în România puțin peste 73.000 de copii. Este cel mai mic număr de copii nou-născuți din istoria de 145 de ani a măsurătorilor statistice din țara noastră.
Pe lângă multitudinea de factori care stau la baza declinului demografic, cel financiar reprezintă, fără doar și poate, unul dintre cei mai importanți. Rezultatele unui studiu realizat de Clubul Copiilor arată un cost total pentru creșterea unui copil în România până la vârsta de 19 ani de 594.070 lei.
Potrivit datelor din studiu, costul pentru creșterea celui de-al doilea copil este mai mic, respectiv 417.989 lei. Și asta pentru că al doilea copil beneficiază de resurse deja existente din primul an de viață al primului copil.
Altfel spus, dacă o familie va cheltui peste un milion de lei pentru creșterea a doi copii până la 19 ani, vârsta la care aceștia termină liceul.
Studiul a avut la bază o analiză realizată în 2018, iar sumele finale de mai sus reprezintă costurile totale ajustate cu rata inflației pentru un copil născut în 2024.
La nivelul anului 2018, costurile calculate pe baza studiului elaborat de o instituție a Academiei Române erau următoarele: 384.991 lei pentru a crește un copil până la vârsta de 19 ani și 257.625 lei pentru creșterea celui de-al doilea copil.
Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil.
Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.
În cadrul cercetării menționate, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic.
Studiul a calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Coșul minim de consum este structurat în 11 capitole și 226 de itemi, oferind o metodologie detaliată și propunând, de asemenea, o modalitate de actualizare periodică a valorii acestuia.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…