Din cuprinsul articolului
Termenul „fast-food” se referă în general la alimentele pe care oamenii intenționează să le consume rapid, fie la fața locului, fie în afara acestuia. Există o mulțime de dovezi bine cercetate care demonstrează diferitele efecte negative asupra sănătății ale consumului excesiv de fast-food, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Multe unități de fast-food listează acum numărul de calorii pe care fiecare articol conține. Cu toate acestea, este doar un mic aspect de luat în considerare dacă este sănătos sau nu.
Fast-food-ul este de obicei sărac în ceea ce privește nutriția. Potrivit unei studiu din 2015, fast-food-ul tinde să conțină diverse substanțe care sunt în general nesănătoase. Este bogat în zahăr, sare, grăsimi saturate sau trans și mulți conservanți și ingrediente procesate. De asemenea, îi lipsesc unele substanțe nutritive benefice.
Cu toate acestea, nu toate fast-food-urile au efecte negative și o persoană poate face o alegere informată prin cercetarea conținutului nutrițional al anumitor produse fast-food. Oamenii pot găsi aceste informații pe site-urile web ale majorității restaurantelor importante.
Fast-food-ul este de obicei bogat în zahăr, sare și grăsimi saturate sau trans. Reacția organismului la acești nutrienți are ca rezultat o serie de efecte pe termen scurt atunci când o persoană mănâncă fast-food.
Fast-food-ul se descompune rapid, provocând o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge din cauza carbohidraților rafinați și a zahărului adăugat. La rândul său, acest lucru determină o creștere anormal de mare a insulinei, ceea ce duce la o scădere a zahărului din sânge. Acest lucru poate determina oamenii să se simtă obosiți. Insulina promovează foamea în continuare la scurt timp după masă.
Un mic studiu din 2016 a descoperit că consumul de niveluri ridicate de sare ar putea afecta imediat buna funcționare a vaselor de sânge ale unei persoane. Aportul în exces de sodiu are, de asemenea, legături cu retenția de lichide.
O singură porție de fast-food ar putea crește inflamația în întregul corp. Un studiu din 2015 a descoperit că o masă fast-food bogată în grăsimi saturate a crescut inflamația căilor respiratorii la persoanele cu astm bronșic. Această inflamație acționează ca un declanșator al atacurilor de astm.
Fast-food-ul nu conține de obicei fructe și legume proaspete. Dacă o persoană mănâncă frecvent fast-food, poate fi dificil să atingă aportul zilnic recomandat de cel puțin 5 porții de fructe și legume. De asemenea, pot avea dificultăți în a-și atinge aportul ideal de fibre, care conform Food and Drug Administration este de 28 de grame pe zi.
Fast-food-ul este foarte gustos, ceea ce înseamnă că organismul îl descompune rapid în gură și nu are nevoie de mult mestecat. Prin urmare, activează rapid centrii de recompensă din creier.
Această combinație antrenează palatul să prefere aceste alimente foarte procesate, extrem de stimulatoare și reduce dorința cuiva pentru alimente întregi și proaspete.
Există o mulțime de dovezi bine cercetate care arată că consumul regulat de alimente fast-food poate dăuna sănătății unei persoane.
Un studiu din 2015 a identificat efectele uneori ireparabile ale consumului de alimente fast-food. Astfel de riscuri includ obezitatea, rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și diverse afecțiuni cardiovasculare.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…