Din cuprinsul articolului
Coșmarul pacienților care așteaptă săptămâni întregi pentru un RMN. CNAS explică de ce s-a ajuns aici
În România așteptarea a devenit, din păcate, o regulă atunci când avem nevoie de investigații imagistice. Pacienții așteaptă săptămâni întregi pentru un RMN.
Potrivit EVZ, zeci de cereri venite din provincie pentru investigații imagistice. Valeria Herdea, Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, explică de sunt listele de așteptare atât de lungi.
Aceasta susține că listele de așteptare s-au scurtat în ultimul timp, însă problema persistă în cazul centrelor medicale mari.
Valeria Herdea a subliniat că numeroși pacienți din țară insistă să beneficieze de investigații medicale în Capitală. Astfel, centrele ajung să se aglomereze foarte mult
În urmă cu un an, pacienții din România erau nevoiți să aștepte luni de zile pentru un RMN. Potrivit reprezentantei CNAS, timpii de așteptare s-au diminuat semnificativ. Totuși, centrele medicale mari din Capitală se confruntă cu probleme în acest sens.
„Perioadele pe listele de aşteptare să ştiţi că s-au scurtat foarte mult. Accesul la investigaţii a crescut foarte mult, pentru că, realmente, nu avem niciun interes să avem liste de aşteptare, ci să punem diagnostic, să tratăm pacientul şi să-l ajutăm spre procesul de reinserţie socială”, a explicat Valeria Herdea.
Cu toate că în țară există multe unități medicale cu dotări de ultimă generație, unii pacienți preferă să meargă în București pentru investigații.
„Există însă acest ambuteiaj în centrele mari, unde, din păcate adresabilitatea este mult mai mare decât în alte centre. Vă spuneam că există zone din ţară unde s-au dezvoltat spitale de top. Şi aici vorbim, să ştiţi, de Rădăuţi, de Suceava, de judeţe care preiau pacienţi care ajung să meargă acolo”, a adăugat reprezentanta CNAS.
Conform șefei CNAS, efectuarea RNM-ului se face strict la indicația medicului specialist. Totodată, aceasta a subliniat că ierarhizarea se face în funcție de analiza medicului curant. Valeria Herdea susține că majoritatea spitalelor din România dispun de aparatura necesară pentru efectuarea CT-urilor.
„Nu merg la spital să fac RMN pentru orice, pentru că atunci nu vor fi fonduri suficiente. Avem investigaţii CT în fiecare spital din ţara asta”, a mai spus reprezentanta CNAS.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…