Din cuprinsul articolului
Cortizol: tot ce trebuie să știi despre acest hormon al stresului. Nu există om din această lume care să nu fie stresat. Este absolut firesc să te stresezi înainte de o întâlnire importantă, un eveniment semnificativ sau un examen.
Când suntem stresați, nivelul nostru de cortizol crește și acest lucru ne ajută să ne simțim alerți, energici și pregătiți să facem față provocărilor.
Problema apare attunci când stresul continuă să ne deranjeze mult după ce evenimentul s-a încheiat și nivelurile de cortizol rămân ridicate. Acest lucru ar putea afecta sănătatea inimii noastre, sănătatea digestivă, ar putea crește nivelul zahărului din sânge, ne poate afecta imunitatea și, prin urmare, poate avea un impact negativ asupra sănătății generale.
Efectele secundare ale excesului de cortizol
Stresul poate fi bun sau rău. Unii oameni înfloresc la un nivel moderat de stres, în timp ce alții se prăbușesc. Cortizolul ne ajută dimineața. Ne ajută să ne ridicăm din pat, să simțim că avem energie și că suntem la nivelul maxim atunci când ne trezim dimineața în aproximativ 30 până la 60 de minute, spune experții.
Dar a rămâne stresat tot timpul înseamnă că cortizolul poate rămâne ridicat și poate cauza o serie de probleme. Prea mult cortizol
- ne poate face să ne îngrășăm, în special în jurul taliei;
- ne poate face nervoși;
- ne poate da ceață pe creier.
De asemenea, s-a demonstrat că cortizolul ridicat accelerează procesul de îmbătrânire.
Semne de prea mult cortizol
Iată care sunt semnele că cortizolul tău este ridicat:
- Simți că alergi în mod constant de la o sarcină la alta.
- Te simți încordat, dar obosit.
- Te lupți să te calmezi înainte de culcare.
- Dificultate în a adormi sau somn perturbat.
- Senzație de anxietate sau nervozitate: nu te poți opri din griji pentru lucruri care nu sunt controlate.
- Experimentezi rapiditatea de a simți furie sau furie, cu țipete frecvente.
- Scăderi de memorie sau senzație de distragere, mai ales sub constrângere.
- Indigestie, ulcere sau boala de reflux gastroesofagian.
- Mai multe dificultăți de recuperare după o vătămare fizică decât în trecut.
- Hipertensiune arterială sau bătăi rapide ale inimii.
- Nivel crescut de zahăr din sânge.
- Tremurături între mese, cunoscute și sub numele de instabilitate a zahărului din sânge.
- Circumferință abdominală crescută, mai mare de 89 de cm, fără legatură cu balonarea.
Cum să echilibrezi cortizolul
Dacă nivelurile tale de cortizol sunt prea mari, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a echilibra cortizolul:
- Vitaminele B (B1, B5, B6, B12)
- Vitamina C și tirozină
- Fosfatidilserina (PS). S-a demonstrat că acest lucru reduce nivelul de cortizol atunci când este luat sub formă de pastile.
- Ulei de pește zilnic. Bărbații și femeile care au luat 4.000 mg (4 grame) de ulei de pește pe zi timp de șase săptămâni au scăzut cortizolul de dimineață la niveluri mai sănătoase.
- Fără cofeină și alcool. Alcoolul crește cortizolul și efectul persistă douăzeci și patru de ore la bărbați, probabil mai mult pentru femei. Cofeina induce direct celulele corticosuprarenale să producă mai mult cortizol, precum și mai multă epinefrină, norepinefrină și insulină.
- Evită intoleranța alimentară obișnuită, cum ar fi glutenul și lactatele, deoarece adesea văd că pot crește cortizolul la unii oameni.