Sindromul Cushing apare din pricina nivelurilor anormal de ridicate ale cortizolului. Acest sindrom apare mai des la femei decât la bărbați, iar debutul are loc în jurul vârstei de 20-30 de ani.
Cortizolul este un hormon steroid, mai exact un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat în organism ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Rolul său principal este de a crește cantitatea de zahăr din sânge prin intermediul gluconeogenezei, precum și de a suprima răspunsul sistemului imunitar, de ajutor în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
Persoanele care suferă de stres cronic sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoză, hipertensiune arterială, boli ale inimii, obezitate sau depresie deoarece nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.
Care sunt principalele cauze ale sindromului Cushing:
Principalele simptome ale sindromului Cushing sunt:
Tratamentul sindromului Cushing depinde de cauza care a generat problema. Sunt situații în care medicul poate prescrie medicamente pentru contribuie la scăderea producției de cortizol. Sunt și medicamente care pot bloca efectul cortizolului asupra țesuturilor. În cazul în care există o tumoră va avea loc îndepărtarea acesteia.
În cazul în care acest sindrom este neglijat, pacientul nu merge la medic și nu primește tratament pot să apară complicații. Astfel, sidromul Cushing poate conduce în timp la: pierdere osoasă și creșterea riscului de fracturi osoase, tensiune arterială ridicată, diabet zaharat de tip 2, infecții, apariția pietrelor la rinichi.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…