Sari la conținut

Coronavirusul se poate transmite și dacă există măști și distanță de 1 metru! Studiul care aruncă în aer multe sfaturi medicale

Coronavirusul nu este așa ușor de fentat.  Un studiu recent notează că se poate transmite coronavirusul și dacă există măști și distanță de 1 metru. Concluziile acestui nou studiu practic aruncă în aer toate regulile de bună practică vehiculate în întreaga lume.

Coronavirusul nu poate fi evitat doar prin simplul fapt că porți mască. De aceea este important ca relaxarea să fie făcută într-un mod conștient.

Boala COVID-19 se poate transmite între persoane care stau la distanță de 1 metru chiar dacă poartă mască, susține studiul.

Cercetarea publicată în Physics of Fluids notează că doar simpla acoperire a feței cu o mască nu face față picăturilor proiectate de tusea unei persoane infectate.

Descoperirea este considerată alarmantă de către cercetători, care subliniază că este vital să păstrăm distanța socială, scrie FoxNews.

Aceiași cercetători nu contestă beneficiile măștii medicale, fiindcă tocmai ei au descoperit anterior că picăturile de salivă pot ”călători” 18 metri în 5 secunde, când o persoană care nu poartă mască tușește.

De aceea, măștile sunt importante. Însă atunci când o persoană tușește puternic, eficacitatea lor este vădit redusă, concluzionează studiul.

”Doar simpla folosire a măștii nu este suficientă pentru o protecție completă”, afirmă profesorul de la Universitatea din Nicosia, Dimitris Drikakis, coautor al studiului.

Tot el spune: ”Cea mai bună protecție este distanța între persoane.”

”Dacă o persoană a avut o criză de tuse, multe picături pătrund în scutul măștii, iar unele picături de salivă purtătoare de boală se pot împrăștia mai departe de 1,2 metri”, a adăugat Drikakis.

Tot în studiu, medicii au descoperit că dimensiunea picăturilor de salivă se schimbă și fluctuează continuu pe parcursul episoadelor de tuse, ca răspuns la interacțiunea cu masca și fața, explică Drikakis.

”Măștile reduc acumularea de picături în timpul episoadelor de tuse”, spune Dr. Talib Dbouk, coautor al studiului. ”Totuși, încă nu se știe exact care sunt mai contagioase: picăturile mari sau cele mici.”

Concluziile studiului ajută mult cadrele medicale, care de cele mai multe ori, nu au cum să păstreze distanțarea socială.

În cazul acestora, sunt necesare combinezoanele și măsurile suplimentare de protecție, măști cu filtre de aer, două perechi de mănuși și viziere.

În ceea ce privește populația, OMS a făcut recomandarea pentru a purta atât măști medicale, cât și textile. Însă păstrarea unei distanțe adecvate va face diferența.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel