Din cuprinsul articolului
Coronavirus. Cum se pregătesc europenii pentru Crăciun și Anul Nou. Restricțiile impuse de Franța, Anglia, Olanda, Germania, Belgia, Spania, Rusia, Austria.
Odată cu apropierea rapidă aSărbătorilor de iarnă, guvernele din întreaga Europă trebuie să ia decizii dure cu privire la eliminarea restricțiilor coronavirusului la timp pentru perioada vacanței.
Crăciunul și Anul Nou vor fi, în acest an al pandemiei de coronavirus, prilej de sărbătoare în familie. Iată cum se pregătesc europenii și ce tip de restricții au fost impuse în câteva dintre cele mai importante țări, conform bbc.com.
Premierul Mark Rutte spune că țara va intra într-un blocaj strict timp de cinci săptămâni, în perioada 15 decembrie – 19 ianuarie. Magazine care nu țin de produsele de bază, cinematografe, frizerii și săli de sport au fost închise marți, iar școlile miercuri.
Cetățenilor li s-a spus să se abțină de la rezervarea călătoriilor neesențiale în străinătate până la jumătatea lunii martie. Restricțiile vor fi ușor mai lejere pentru cele trei zile de Crăciun, când gospodăriilor olandeze li se permit trei în loc de doi oaspeți, fără a lua în considerare copiii sub 13 ani.
Premierul Rutte și-a dat adresa, când protestatarii au putut fi auziți fluierând și strigând în afara biroului său.
„Trebuie să mușcăm acest măr foarte acru înainte ca lucrurile să se îmbunătățească. Și da, se vor îmbunătăți. Va veni un moment în care coronavirusul va fi în spatele nostru. Când viețile noastre vor fi din nou normale. Nu va fi acum, sau peste o săptămână sau o lună. Dar, cu vaccinul, 2021 va fi într-adevăr un an de speranță și lumină la capătul tunelului”, a spus premierul olandez.
O scurtă fereastră cu restricții speciale a fost introdusă în Marea Britanie pentru a permite oamenilor să sărbătorească Crăciunul. Între 23 și 27 decembrie (sau 22-28 decembrie în Irlanda de Nord) nu vor exista restricții de călătorie. Oamenii vor putea să-și facă viziteși să rămână peste noapte.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care se pot vizita este limitat. Așa-numitele „bule de Crăciun” pot include maximum trei gospodării în cea mai mare parte din Marea Britanie sau până la opt persoane în Scoția.
Aceste bule, care se pot întâlni și în lăcașuri de cult și spații publice în aer liber, sunt fixate pe toată perioada festivă. Aceasta înseamnă că oamenii nu pot socializa cu două gospodării în ziua de Crăciun și cu două diferite în ziua boxului, de exemplu.
Cu toate acestea, experții în sănătate au îndemnat oamenii să se gândească cu atenție cu cine socializează. Începând cu 16 decembrie, puburile și restaurantele se vor închide. Excepție fac livrarea mâncărurilor Majoritatea locurilor de divertisment interioare, precum și stadioanele sportive vor fi închise.
Pentru italieni regulile sunt chiar mai stricte. Deplasările pe timp de noapte sunt interzise și de Crăciun, și de Revelion. De altfel, oamenii nu vor avea voie nici măcar să părăsească orașul în care locuiesc, singura derogare fiind pentru cei care trebuie să-și ajute rudele singure.
În zonele în care cazurile de COVID sunt puține, restaurantele vor fi deschise la prânz.
Noaptea dintre ani îi prinde pe francezi neapărat acasă. Nu vor mai avea voie să circule după ora 20:00, din 15 decembrie și până anul viitor. Noaptea de Saint Sylvestre, cum mai este cunoscut Revelionul în Franța, avea drept „tradiție” incendierea de mașini și alte violențe. Poate că acum va fi o noapte liniștită.
Singura excepție în care se ridică interdicțiile de circulație pe timpul nopții în Franța va fi noaptea de Crăciun, când sunt permise și întâlniri cu cel mult 6 persoane. Restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele, rămân închise, până după sărbători.
Belgia a restricționat la sânge interacțiunile sociale. O familie poate primi în casă cel mult un musafir, iar într-o curte pot fi simultan cel mult 4 oameni. Va rămâne valabilă pe perioada sărbătorilor și interdicția de circulație, de la miezul nopții și până la 5 dimineața.
Germania va intra într-un blocaj dur în perioada de Crăciun, deoarece numărul deceselor și infecțiilor cauzate de virus a crescut în ultimele săptămâni.
Magazinele și școlile neesențiale se vor închide la nivel național în timpul blocării, care va dura între 16 decembrie și 10 ianuarie. Cancelarul Angela Merkel a dat vina pe cumpărăturile de Crăciun pentru o creștere „considerabilă” a contactelor sociale.
În prezent, maximum cinci persoane din cel mult două gospodării au voie să se adune într-o casă. Dar această limită va fi relaxată în perioada 24-26 decembrie, când o gospodărie va putea găzdui maximum patru membri apropiați ai familiei din alte gospodării. Copiii cu vârsta sub 14 ani nu sunt incluși în această limită.
În cadrul blocării naționale, magazinele esențiale, cum ar fi cele care vând alimente, vor rămâne deschise, la fel ca și băncile. De asemenea, magazinele care vând pomi de Crăciun pot continua să tranzacționeze.
Saloane de coafură sunt printre afacerile care trebuie să închidă. Majoritatea piețelor importante de Crăciun din Germania au fost deja anulate. În ceea ce privește Anul Nou, focurile de artificii au fost anulate în timp ce lăsarea lor pe stradă este probabil descurajată.
Guvernul spaniol a aprobat un set de reguli pentru perioada cuprinsă între 23 decembrie și 6 ianuarie. Cu toate acestea, guvernele regionale au puterea de a întări aceste reguli comune dacă consideră că este necesar.
În această perioadă, călătoriile între regiuni vor fi permise. Cu condiția ca oamenii să viziteze prieteni și familie. Adunările sociale din Ajunul Crăciunului, și Revelionului vor fi limitate la 10 persoane. Și spre deosebire de multe țări europene, această limită include copiii.
Ora până la care se poate ieși din casă se va prelungi până la 01:30 în ajunul Crăciunului și Revelionului. Familiile spaniole sărbătoresc în mod tradițional sărbătoarea celor trei regi cu o paradă pe 5 ianuarie, dar guvernul a recomandat ca sărbătorile să nu aibă loc.
Austria a ieșit din al doilea blocaj național pe 7 decembrie, iar restricțiile au fost apoi ușurate înainte de Crăciun. Perioadele de izolare la domiciliu la nivel național au fost reduse la 20:00 și 06:00, în timp ce magazinele neesențiale și alte afaceri au redeschis.
Cu toate acestea, restaurantele și barurile vor rămâne închise în perioada festivă pentru orice, în afară de mâncare. De asemenea, piețele tradiționale de Crăciun ale țării vor fi închise.
Între timp, hotelurile sunt deschise doar celor care călătoresc în interes de afaceri. Persoanele care vizitează țări cu peste 100 de cazuri la 100.000 – care includ Germania și Italia – vor trebui să facă o carantină timp de 10 zile. Guvernul a ordonat cel puțin șapte milioane de teste antigene, iar testarea voluntară în masă a fost lansată la nivel național.
În Rusia, principalele sărbători festive au loc de obicei în ajunul Anului Nou, cu mulți oameni care organizează petreceri pe tot parcursul nopții. Dar în ultimele două decenii a existat o creștere a sărbătorilor de Crăciun, pe care majoritatea creștină ortodoxă a țării le marchează pe 7 ianuarie. Chiar și așa, este posibil ca restricțiile să diminueze sărbătorile în toată perioada sărbătorilor.
În capitala Moscovei, oficialii au anunțat noi măsuri care vor dura până la 15 ianuarie. Acestea includ orele de închidere timpurie pentru restaurante și cafenele și o limită de capacitate de 25% la cinematografe și teatre.
Rezidenții cu vârsta peste 65 de ani și cei din grupurile cu risc crescut trebuie să se autoizoleze până la această dată.
De asemenea, este probabil ca festivalul de stradă festiv de o lună al orașului să fie anulat. Alte regiuni au introdus restricții similare. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că situația rămâne instabilă și epidemia nu a atins încă un nivel național.
Cazurile de coronavirus au crescut în ultimele săptămâni, iar pe 26 noiembrie s-a înregistrat un record zilnic.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…