Cori Grămescu, coach de nutriție și lifestyle, ne învață ce strategii de slăbit să adoptăm în funcție de numărul de kilograme pe care le avem și pe care vrem să le dăm jos.
”Adevărul e că noi, ca adulţi, avem nevoie de timp să învăţăm să facem mişcare, să învăţăm să gătim şi să găsim şiresurse alternative pe care le putem activa în aşa fel încât să ne apropiem constat şi relativ confortabil de obiectivul nostru, altminteri riscăm să renunţăm după câteva zile sau 2-3 săptămâni şi să rămânem în acelaşi cerc bine cunoscut al înfometării urmat de supraalimentare şi abonamente achitate la săli la care mergem rar sau deloc.
Aşadar, dacă aveţi de slăbit mai mult de 20 de kilograme trebuie să înţelegem că asta presupune un plan pe cel puţin 25 de săptămâni. Adică o jumătate de an. Zi de zi. La începutul acestui proces, în primele 2-3 luni, e suficient să ne axăm pe a consuma la liber legume, lactate cu un conţinut moderat de grăsime, carne fără grăsime aparentă, fructe şi cereale integrale neprocesate cu adaos moderat de miere sau fructe uscate. Adică să mâncăm 3 mese principale pe zi, eventual una sau două gustări şi să mergem cam de 2 ori pe săptămână la ore de sport de începători (pilates, yoga, mers alert înparc, bicicletă la intensitate moderată).
Dacă aveţi de slăbit între 15 şi 10 kilograme trebuie să fim ceva mai atenţi. Mergem la sport de 3 ori pe săptămână, la 3 antrenamente diferite, de intensitate moderată: o oră de tonifiere la saltea, o oră de exerciţii cu greutăţi pentru tot corpulşi o oră cardio fără impact asupra articulaţiilor, de exemplu un spinning moderat. În ceea ce priveşte alimentaţia,continuăm cu bunele obiceiuri. Adică cel puţin 1/2 din farfuria noastră de la mesele principale este acoperită de legume colorate, punând accentul pe legumele verzi şi roşii şi consumăm maxim un cartof pe zi, la prânz. Carnea consumatătrebuie să fie mai slabă : pasăre, vită slabă sau pește, iar lactatele sunt din categoria celor fermentate natural: caș slab, iaurt şi sana cu maxim 4% grăsime.
Consumăm cu porţia de 3 linguri de nuci şi seminţe, dar restricţionăm şi cerealele la 5 linguri pe zi şi optăm pentruvariante integrale cu un conţinut redus de miere sau zahăr. Ordonăm şi fructele la gustarea de dimineaţă în cazul celor dulci, iar seara optăm pentru fructe de pădure. Porţia de fructe la omasă nu ar trebui să depăşească dimensiunea unui bol mic de aperitiv. Încercăm să introducem şi o minimală monitorizare a mărimii porției, în care alegem să nuconsumăm porţii de carne mai mari de dimensiunea a 3/4 din palma noastră şi de grosimea degetului mic. Bem apă,facem sport regulat şi învăţăm să gătim savuros. E momentul să testăm condimente asiatice şi mexicane, care să deagust mâncării noastre, fără aport excesiv de sare şi grăsime. Continuarea pe cori.ro.