Dureri de cap, dureri de stomac, ameţeală sau greaţă, experţii explică ce se întâmplă cu copilul tău dacă acuză aceste simptome.
Potrivit unui nou studiu, aceste simptome psihosomatice pot fi un semn de alarmă pentru părinţi că cel mic este ţinta unei agresiuni. Sunt mulţi copii care devin ţinta agresiunilor colegilor lor (fie fizică, fie verbală) care preferă să nu vorbească despre asta cu părinţii lor. Fie că se simt ruşinaţi, fie că îşi închipuie că vor fi consideraţi vinovaţi pentru ceea ce li se întâmplă, ei preferă să tacă.
Cele mai multe simptome psihosomatice ale agresiunii în rândul copiilor includ dureri de stomac, ameţeală, dificultăţi de repiraţie, greaţă şi dureri de spate.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Padua, Italia au studiat 30 de cercetări care cuprindeau informaţii de la aproximativ 22.000 de copii din 14 ţări.
„Rezultatele studiului sugerează cp orice simptom fizic recurent şi inexplicabil poate fi un semn al agresiunii”, spune autorul studiului Gianluca Gini.
Marlene Snyder de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud mai spune că simptomele psihosomatice sunt completate şi de refuzul copilului de a merge la şcoală. Marlene mai sugereză că părinţii ar trebui să fie atenţi şi alte semne subtile ale agresiunii precum:
– copilul se sperie sau devine agitat atunci când primeşte un mesaj
– are schimbări bruşte de dispoziţie, este anxios, depresiv, necomunicativ, închis în sine
– apar “din senin” vânătăi şi răni
Cercetătorii de la Universitatea Warwick şi de la Duke University Medical Centre au descoperit că persoanele care au fost agresate în copilărie sunt de şase ori mai predispuse să sufere de afecţiuni serioase la maturitate.